Nagyvilág

2008.06.16. 16:30

NATO-radar Munkácson?

<p>Ukrajna - Az előzetes elképzelések szerint akár a NATO-nak is felajánlhatja Ukrajna a kárpátaljai Munkács és a Krím-félszigeti Szevasztopol közelében üzemelő, s egykor a Szovjetunió, később pedig az orosz rakétavédelmi rendszer részét képező radarállomásokat.</p>

A katonai objektumokat 2007 végéig Oroszország használta, ám az ukrán kormány által kínált bérleti díj láttán Moszkva elállt a további hasznosításuktól. Mivel Kijevnek sincs pénze a gazdátlanná vált radarok üzemeltetésére, most a NATO vagy a NASA érdeklődésére vár az ukrán vezetés.

Amennyiben nem akad kérő a további hasznosításra, Viktor Juscsenko akár le is állíttathatja a Munkácson és Szevasztopolban üzemelő rakéta-elhárító rendszerek működését – írja a Kárpáti Igaz Szó. Az ukrán elnök erre vonatkozó rendeletét állítólag már alá is írta, bár titkárságának honlapján erről még nincs hír.

A két lokátorállomást sokáig közösen működtette Ukrajna és Oroszország, ám az év elején Moszkva kilépett az erre vonatkozó üzemeltetési szerződésből, de azóta is vásárolja a rendszer szolgáltatta adatokat. Kiszivárgott hírek szerint Ukrajna önerőből felújíttatná a két állomást, s jó pénzért bérbe adná azokat külföldi partnereinek, akár a NATO-nak is.

Az elnöki ukázról szóló értesülés a nemzetbiztonsági és védelmi tanács háza tájáról szivárgott ki. A Kommerszant hírportál úgy tudja, Viktor Juscsenko pénteki dnyipropetrovszki munkalátogatásán a helyi állami gépgyár vezetőitől tájékozódott a munkácsi és a szevasztopoli rakéta-elhárító bázisok korszerűsítésének módjáról és anyagi vonzatáról.

A hírre reagáló Viktor Jeszin orosz katonai szakértő megjegyezte: nem tartaná szerencsésnek, ha más államok kezére jutna az állomás, még akkor sem, ha Oroszország önként vonult ki a közös üzemeltetésből. Vele ellentétben egyik ukrán szakértő kollégája, Volodimir Kopcsak remek ötletnek nevezte a sajtó által megszellőztetett tervet. Szerinte megfelelő korszerűsítés után a NATO kiválóan tudná hasznosítani mindkét lokátor-állomást, de legfőképp a Munkács mellettit.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!