Nagyvilág

2008.06.22. 11:05

Három túlélőt találtak a kompbaleset után

<p>Fülöp-szigetek - Három túlélőt sodort a partra a víz, miután süllyedni kezdett egy komphajó a Fülöp-szigetek partjainál.</p>

11:00: A jármű többi utasáról és a személyzet tagjairól egyelőre nincs információja a hatóságoknak.

A túlélők Sibuyan szigeténél sodródtak a partra - mondta a közeli San Fernando városának polgármestere, Nanette Tansingco, hozzátéve: a megmenekülteknek nincs komolyabb sérülése. A polgármester korábban arról számolt be, hogy a bajba jutott kompot megközelíteni próbáló mentőcsapatok négy holttestet láttak a vízen.

A hatóságok friss adatai szerint a hajón 626 utas és 121 főnyi személyzet tartózkodott, amikor a jármű szombat éjszaka zátonyra futott, majd süllyedni kezdett. A hajó szerkezetét előzőleg a Fengsen tájfun keltette hatalmas hullámok rongálták meg.

A parti őrség és a haditengerészet mentőegységei egyelőre nem tudták megközelíteni a bajba jutott kompot, ugyanis a térségben továbbra is hatalmas hullámok akadályozzák a vízre szállást. Egyelőre nem tudni biztosat arról, hogy a hajónak mekkora része került víz alá, illetve hogy a fedélzeten tartózkodók közül hányan vannak életben.

Gloria Arroyo, az ország elnöknője eközben arra vár választ az illetékes hatóságoktól, hogy miért engedték kifutni a hajót a manilai kikötőből, helyi idő szerint péntek reggel, röviddel azelőtt, hogy a Fengsen tájfun lecsapott volna az országra. A parti őrség eddig annyit közölt, hogy a hajó kapitányát rádión tájékoztatták a közelgő természeti csapásról, és felszólították, hogy vezesse biztonságos helyre a hajót.

A heves esőzésekkel kísért Fengsen tájfun szombaton söpört végig az országon, áradásokat és földcsuszamlásokat okozva. A trópusi viharban több mint hatvan ember vesztette életét, és további hatvanat eltűntként tartanak számon.
05:55:800 emberrel a fedélzetén süllyed egy komp a Fülöp-szigeteknél

Több mint 800 emberrel a fedélzetén süllyedni kezdett egy komp a Fülöp-szigetek partjainál, miután a Fengsen tájfun keltette hatalmas hullámok megrongálták a hajó szerkezetét - közölték vasárnap hajnalban a hatóságok.

A jármű szombat éjszaka a parttól 3-4 kilométerre zátonyra futott, majd vészjelzést adott le - mondta a közeli parti város, San Fernando polgármestere. Nanette Tanscingco hozzátette: a partról küldött motorcsónak nem tudta elérni a kompot, mindössze annyit láttak, hogy kilyukadt a hajótest, és a jármű süllyed. "Legkevesebb négy holttest volt a környéken" - mondta a polgármester.

A parti őrség és a haditengerészet mentőegységei sem tudták eddig megközelíteni a bajba jutott kompot, ugyanis a térségben továbbra is hatalmas hullámok akadályozzák a vízre szállást. Egyelőre nem tudni biztosat arról, hogy a hajónak mekkora része került víz alá, illetve hogy a fedélzeten tartózkodók közül hányan vannak életben.

A parti őrség adatai szerint a kompon 702 utas - köztük 50 gyermek - és mintegy 100 fős személyzet utazott. A mentőcsapatok attól tartanak, legtöbbjük életét vesztette a szerencsétlenségben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!