Nagyvilág

2008.06.16. 11:45

Elkapták a hamis földrengésriasztással riogató kínai hackert

<p>A kínai rendőrségnek sikerült elfognia egy 19 éves hackert, aki feltörte egy szeizmológiai intézet weboldalát, és egy nagyon erős földrengésre figyelmeztető, hamis riasztást rakott fel oda - írta hétfőn az állami média. A fiatalember beismerte tettét, amit állítása szerint azért csinált, hogy bemutassa technikai tudását. <BR /></p>

A csak Csen néven azonosított fiatal május végén törte fel Kuanghszi tartomány földrengéstani intézetének weboldalát, ahol egy hamis figyelmeztető üzenetet helyezett el egy közelgő, 9-es erősségű földrengésről. A helyi rendőrség állítása szerint a hacker a hírfolyamba is elhelyezett egy kitalált szakértői véleményt a közelgő nagy földmozgásról.

Csen később újra feltörte az oldalt június első két napjában, adatokat törölve a website-ról - írta a kínai lap. A fiatalembert június negyedikén fogta el a rendőrség, és akkor kiderült, hogy márciusban már öt napra őrizetbe vették hackelés miatt.

Arról nem közöltek részleteket, hogy mikor kell bíróság elé állnia a hackernek, ha egyáltalán indul ellene bírósági eljárás, és a helyi hatóságok nem kommentálták a hírt az AFP francia hírügynökség megkeresésére.

A május 12-én Szecsuán tartományban történt földrengés a Richter-skála szerint 8-as erősségű volt. A katasztrófában több mint hetvenezren tűntek el, vagy haltak meg a hivatalos adatok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!