Nagyvilág

2008.06.15. 15:01

"Aszociálisok" koncentrációs tábora Németországban

<p>Németország - Megnyílt az egykori sachsenhauseni koncentrációs tábor területén az az új kiállítás, mely a náci korszakban odahurcolt "aszociális" polgároknak állít emléket Németországban.</p>

"Lakásnélküliek a nemzetiszocializmusban" (Wohnungslose im Nationalsozialismus) címmel vasárnap nyílt meg a Berlintől északra fekvő hajdani sachsenhauseni koncentrációs táborban az az új tárlat, mely a Harmadik Birodalom területéről odahurcolt hajléktalanoknak, csavargóknak, koldusoknak, alkoholistáknak, prostituáltaknak, a társadalom perifériájára szorult sinti és roma kisebbségnek állít emléket.

A német nácik éppen 70 éve, 1938 júniusában kezdtek hozzá a hitleri birodalom szisztematikus "megtisztításához". Az aszociálisnak ítélt, munkakerülőként számontartott, bejelentett otthonnal nem rendelkező nők és férfiak közül mintegy 10 ezer személyt tartóztattak le. A sachsenhauseni lágerbe 6 ezer embert deportáltak a "Birodalmi Munkakerülő Akció" (Aktion Arbeitsscheu Reich/AAR) keretében.

A Brandenburg tartományi koncentrációs táborban a náci korszakban összesen mintegy 100 ezer polgár vesztette életét. Az 1945 áprilisában a Vörös Hadsereg által felszabadított lágert Sztálin szovjet vezető nem záratta be, hanem még évekig fogolytáborként üzemeltette, újabb emberéleteket kioltva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!