Nagyvilág

2008.05.29. 23:22

WC-alkatrészek érkeznek a Discovery űrsiklóval a Nemzetközi Űrállomásra

<p>Nemsokára megkönnyebbülhetnek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) lévő űrhajósok, a szombaton induló Discovery űrsikló ugyanis magával visz egy alkatrészt, amivel meg tudják javítani az űrállomás több napja elromlott WC-jét - jelentette be a NASA csütörtökön.</p>

A űrállomás egyetlen, orosz építésű WC-je kedden romlott el, és nem tudja elvezetni a vizeletet.

A NASA közölte, hogy az Oroszországból érkezett alkatrészt el tudták helyezni a zsúfolásig telt Discovery űrsiklóba, bár ki kellelt venni néhány olyan szerkezetet, aminek nem olyan sürgős, mint egy működő illemhely. A WC egyébként elboldogul a kemény dolgokkal, csak a vizelet elvezetésével vannak gondok: egy pumpa hibásodott meg, amit nem tudtak az ott lévő űrhajósok megjavítani.

A NASA szerint nem volt vészhelyzet, mert az űrhajósoknak "sok más megoldás is a rendelkezésükre állt". Egy ideig az űrállomáshoz kapcsolt orosz Szojuz űrhajóra szűkös kapacitású WC-jét használták, de "ha nagy a szükség, akkor más módszerek is vannak, például zacskók" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a NASA egyik szóvivőnője.

Ősszel még egy illemhelyet kap az űrállomás, hogy kettő legyen a csúcsforgalmi időszakokban, amikor a létszám nem 3, hanem 6 fő.

A Discovery a tervek szerint szombaton száll fel a floridai Kennedy Űrközpontból, fedélzetén a japán Kibo laboratórium legnagyobb részével. A 14 napos küldetés alatt három űrsétát tesznek az űrhajósok, akiknek legfőbb feladata a japán laboratóriumi felszerelés elhelyezése lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!