Nagyvilág

2008.05.26. 13:18

Kína: 65 ezer halott, 23 ezer eltűnt

<p>Kína - A legfrissebb hivatalos adatok szerint 65 ezer ember halt meg, és 23 ezren tűntek el a május 12-i kínai földrengés miatt - jelentette be hétfőn a kínai kormány egyik szóvivője.</p>

A sérültek száma nagyjából 360 ezer. Közben egyre nagyobb gondot okoznak a földrengés miatt kialakult, vagy felduzzadt tavak, amelyek árvízveszélyes helyzetet idézhetnek elő a katasztrófa sújtotta területen.

A május 12-i földrengésben a hétfői adatok szerint 65,080-an haltak meg, 23,150 az eltűntek, és 360,058 a sérültek száma - közölte egy kormányszóvivő két héttel a Szecsuán tartomány sújtó 8-as erősségű földrengés után. A szóvivő elmondta: 14,38 millió embert kellett ideiglenes szállásokon elhelyezni, de azt nem közölte, hogy ezek közül mennyien váltak hajléktalanná, és mennyi a veszélyes helyekről kitelepített emberek száma.

Közben egyre nagyobb gondot okoznak a földrengések után kialakult tavak. Hétfőn 1800 katona és rendőr érkezett Csian folyóhoz, amelynek vizét egy földcsuszamlás duzzasztotta fel tóvá, árvízzel fenyegetve a környéket. A katonák dinamittal robbantják majd fel a földrengés után kialakult természetes gátat, hogy így akadályozzanak meg egy esetleges pusztító árvizet. A folyó alsóbb területeiről már kitelepítették a lakosságot.

A vízkészletekkel foglalkozó helyettes miniszter szerint nincsen azonnali vészhelyzet az ehhez hasonló "földrengés tavaknál", de figyelmeztetett, hogy a következő három napra várt erős esőzések sokat ronthatnak a helyzeten. A földmozgás után 35 ilyen, törmelékek miatt felduzzadt tó alakult ki Szecsuánban.

A miniszter elmondta: 69 gát sérült meg annyira, hogy van esély a gátszakadásra, és több száznál alakult ki "veszélyes helyezet". A hatóságok több helyen a vízszint csökkentésével, vagy a felduzzasztott víztömeg teljes leeresztésével próbálják megakadályozni az újabb katasztrófákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!