Nagyvilág

2008.05.04. 17:33

Elmebajra hivatkozva védik az apát?

<p>Ügyvédje szerint elképzelhető, hogy elmebajra hivatkozva próbálja majd elkerülni Josef Fritzl a börtönt a bírósági eljárás során.</p>

A férfi vallomása szerint 24 éven át tartotta fogva saját lányát amstetteni házának pincéjében, miközben hét gyermeket nemzett neki.

"Személyes véleményem szerint Josef Fritzl mentálisan beteg, és ezért csak részben vonható felelősségre" - mondta Rudolf Mayer, a férfi ügyvédje a Bild am Sonntag hetilapnak adott interjújában. "Úgy vélem, a védencem nem börtönbe való, hanem egy biztonságos pszichiátriai intézetbe" - tette hozzá.

Ezidáig az ügyvéd nem nyilatkozott arról, hogy mire hivatkozva kívánja védeni Fritzlt a bíróság előtt, ugyanis - mint mondta - nem számít arra, hogy ügyfele pártatlan eljárásban részesül majd a sajtó figyelmének kereszttüzébe került bírósági eljárás során. "Nem egy szörnyeteget védek, hanem egy embert, még ha ezt egyesek nehezen is dolgozzák fel" - mondta az ügyvéd az interjúban, hozzátéve: az elmúlt időszakban fenyegető leveleket kapott, amelyek írói Fritzllel küldenék egy cellába őt is.

Az amstetteni nyomozás vezetője, Franz Polzer eközben bejelentette, hogy a rendőrség hamarosan befejezi a bunkerben folytatott vizsgálatokat. Mint fogalmazott, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Fritzlnek segítője lett volna. A Spiegel című német hetilap pedig részleteket közölt a földalatti börtönről: a lap szerint az első kilenc évben csupán egy szobából állt a titkos lakrész, azaz 1993-ig az addig született első három gyerek szeme előtt erőszakolta meg Fritzl a saját lányát.

A jelenleg őrizetben lévő osztrák férfi vallomása szerint 24 éven át tartotta fogva és zaklatta szexuálisan saját lányát amstetteni házának pincéjében. A férfi a gyanú szerint hét gyermeket nemzett lányának, közülük egy azonban még csecsemőkorában meghalt. A kapcsolatból született hat gyerek közül hármat a férfi és felesége nevelt föl. A másik három gyerek és édesanyjuk azonban egy 50-60 négyzetméteres földalatti lakásban éltek. Az ügy akkor derült ki, amikor a pincében élő egyik lány kórházba került.

  • Teljes döbbenet az osztrákoknál
  • Börtönben az amstetteni vérfertőző
  • Az apa azzal fenyegetőzött, hogy elgázosítja a gyerekeket
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!