Nagyvilág

2008.05.13. 11:39

A mianmari áldozatok majdnem fele gyermek

<p>A mianmari ciklon halálos áldozatainak legkevesebb negyven százaléka gyermek - közölte egy vezető segélyszervezet kedden. Az életben maradt kiskorúak közül többszázan vesztették el szüleiket. <BR /></p>

A "Save the Children" nevű segélyszervezet mianmari működését engedélyezi a katonai rezsim. A csoport szóvivője szerint a nagyszámú gyermekáldozat részben a demográfiai összetételt tükrözi: Mianmarban a lakosság 40 százaléka 18 év alatti. Másrészt a gyerekek voltak a legkiszolgáltatottabbak a Nargisszal érkező erős szeleknek és hatalmas hullámoknak. Túlélők beszámolói szerint egyesek életét az mentette meg, hogy faágba kapaszkodtak, ott várták ki, míg csitul a szél, amely elsöpörte falujukat. A hatalmas hullámok olykor a fákon is átcsaptak.

Az AFP hírügynökség mianmari tudósítójának sok szülő arról panaszkodott, hogy banánon és kókuszdión kívül nem tudnak mit adni a gyerekeknek. Az ENSZ becslése szerint a ciklon sújtotta zónában életben maradt gyerekek egyötöde szenved hasmenéstől. Az alultápláltság, az ivóvíz hiánya és az áradás miatt megnőtt a járványveszély.

A természeti csapásban a mianmari hatóságok közlése szerint összesen 62 ezren haltak meg vagy tűntek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!