Nagyvilág

2008.04.23. 13:28

Megteltek a kárpátaljai szálláshelyek

<p>Ukrajna – Ungváron és Munkácson már az építés alatt lévő szállók éppen csak elkészült szobáit is kiadják a turistáknak.</p>

Tekintettel a schengeni vízum megszerzésének nehézségeire, a Kárpátok lankái a belföldi turizmus egyik legkedveltebb célpontjává vált. Az ungvári és munkácsi hotelszobákat tulajdonképpen már a nyári idény végéig lefoglalták. Szabad helyek legfeljebb csak az eldugottabb sítelepek panzióiban, turistaszállóiban érhetők el.

Az országon belüli turizmus, illetve a külföldiek részéről egyre inkább megnyilvánuló érdeklődés hatására április folyamán legalább 15 %-kal emelkedtek a szállodai árak. Pillanatnyilag egy személy átlagosan 250 hrivnyáért szállhat meg egy átlagos hotelben. Bár az igényesebbeknek akár 2,5 ezret is felszámolnak a luxuslakosztályokért.

A véknyabb pénztárcával rendelkező, avagy kevésbé igényes túrázók most még válogathatnak a 25 hrivnya/fő tarifájú négy- vagy többágyas szobák között a csillagokon aluli turistatelepeken. Igaz, a növekvő kereslet függvényében számítani lehet arra, hogy nyárra ez az összeg is duplázódni-triplázódni fog.

Sándor Ferenc, a Kárpátaljai Turisztikai Információs Központ vezetője nemrég úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi szabványok szerint egy-egy régiónak a helyi lakosság számához viszonyított minimum 1%-nyi vendégággyal kell rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy az 1 millió 260 ezer lakosú Kárpátalján minimum 126 ezer szálláshelynek kellene lennie. Ezzel szemben megyénkben – a falusi turizmus által kínáltakkal együtt – legfeljebb 25-30 ezer vendégágy lelhető fel.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!