Nagyvilág

2008.04.26. 11:42

Közelít az egyeurós ukrán benzinár…

<p>Ukrajna – Néhány heti stagnálás után újra fölfelé kúsznak az ukrán üzemanyagárak. A március eleji csúcs, a literenkénti közel hat hrivnyás benzinárak tíz–tizenöt kopekes árcsökkenés után hetekig többé-kevésbé változatlan szinten mozogtak az ukrán üzemanyagpiacon és töltőállomásokon.</p>

Az elmúlt napokban azonban ismét megindult a drágulás, amit a szakma hagyományosan a tavaszi–nyári mezőgazdasági munkálatok megkezdésének a számlájára ír – olvasható  Kárpáti Igaz Szó internetes honlapján.

Az előrejelzések egyelőre 30–50 kopekes növekedést prognosztizálnak, de lehet az még több is, teszik hozzá az évtizedes tapasztalattal rendelkező felhasználók.

Szerhij Kujun, az UPECO társaság megbízott igazgatójának jóslata szerint a közelgő ünnepek idején még nem lesz áremelkedés, viszont tíz–tizenöt napra rá már könnyen elképzelhető, akár tíz vagy még több százalékos árdrágulás is. Ennek alapvető okát viszont ő nem az említett tényezőben látja, hanem a nyersolaj világpiaci árának növekedésében. Hozzáteszi, a közeljövőben a 98-as benzin esetében az akár egyeurós literenkénti ár sem elképzelhetetlen.

Ami ma még a laikusoknak is szemet szúr, az nem más, mit a gázolaj árának drasztikus emelkedése, melynek litere nem hogy a közepes oktánszámú benzin árát ostromolja, de már a legmagasabbét is utolérte. Kárpátalján az OKKO például 5,99-ért forgalmazza a gázolaj és a 95-ös oktánszámú benzin literjét egyaránt. A 80-as oktánszámúé 5,30, a 92-esé 5,60, a 98-asé pedig 6,50 körül mozog.

Kapcsolódó cikkek:

  •  Emelkedik az üzemanyagok ára
    Négy-négy forinttal emelkedett szerdától az üzemanyagok ára, így a gázolaj és a benzin is drágulni fog - értesült a holtankoljak.hu internetes oldal.

  • Tíz év alatt 4 euróra szökhet fel a benzin ár 
    A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) pénteken nyilvánosságra hozott prognózisa szerint egy évtizeden belül megháromszorozódhat az üzemanyag ára Németországban és más Európai Uniós tagállamokban is.

  • Méregdrága lehet a benzin, a kormány nem avatkozik be
    A ma kezdődő EU-csúcs egyik sarkalatos pillére lesz az a közös megegyezés, amely szerint sem az üzemanyagárakat, sem az élelmiszerek árait nem befolyásolhatják a tagállamok adócsökkentéssel.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!