Nagyvilág

2008.04.21. 06:25

Big Brother a munkahelyeken

<p>A dolgozók utáni kémkedés nemcsak a Lidl „specialitása”, más németországi diszkonthálózatoknál, a többi között a Netto-nál, a Norma-nál, a Pennynél és a Plusnál is&#160;bevett szokás.&#160;</p>

A „Nagy Testvér”, azaz a munkaadó kamerákkal és magándetektívekkel figyelteti az üzletek alkalmazottait – derül ki a stern magazin címlap-sztorijából.

A legtöbb kiskereskedelmi lánc a stern megkeresésére nem cáfolta az üzletekben elhelyezett rejtett kamerákat. Ezek, illetve a magándetektívek bevetését a bolti lopások elleni küzdelemmel magyarázták. A cégek szerint az áruk eltűnése az esetek negyven százalékában a dolgozók számlájára írandó.

Érdekes módon mindegyik lánc a privátszimatok túlbuzgóságára „kente”, hogy az alkalmazottak magánéletére és privátszférájára vonatkozó információk is bőséges részletességgel bekerültek a jegyzőkönyvekbe.

A berlini Der Tagesspiegel szerint több diszkont-hálózatnál rendszeresen átkutatják a dolgozók táskáit, öltözőszekrényeit, a gépkocsik csomagtartóját – mindez benne foglaltatik a munkaszerződésben és a munkavállalói érdekképviseletek is tudnak róla.

 A ver.di szolgáltatóipari szakszervezet szerint a munkaadó minden dolgozóban potenciális tolvajt lát, s azt is lopásnak tekinti, ha a valaki a szemétbe kidobott satnya káposztaleveleket viszi haza házinyulainak.

A hatályos német törvények értelmében rejtett kamerákat csak bűncselekmény alapos gyanúja és a munkavállalói érdekképviselettel egyeztetve lehetne bevetni. A fejlett technológiáknak köszönhetően a cégek vezetői viszont a dolgozók minden telefonját, internetes lépését és e-mailjét is figyelhetik – biztonsági, illetve költségtakarékossági okokból.

 Ezt meg is tehetik, ha a munkaszerződésekben benne van, hogy a munkaidő alatt tilos magáncélból telefonálni vagy internetezni. Németországban az a trend uralkodik, hogy egyre több munkaadó igyekszik korlátozni dolgozói magáncélú internetes és elektronikus levélforgalmát.

Forrás: Népszabadság Online

  • A nagy főnök figyel téged?
  • Saját halálát filmezte le Saját halálát filmezte le 2008.04.18.
  • Pusztító aszteroida közeleg
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!