Nagyvilág

2008.03.18. 09:16

Vérükért tartották fogva őket Indiában

<p>Az indiai rendőrség kedden felszámolt egy bűnbandát, amely 17 férfit tartott fogva azért, hogy hetente többször vért adjanak, amelyet aztán a banda több ezer dollárért eladott - közölték a hatóságok kedden. A férfiakat súlyosan legyengült állapotban találták meg, járni is alig tudtak. Most kórházban ápolják őket.</p>

"Öt bűnözőt letartóztattunk" - mondta az Uttar Prades tartományban fekvő Gorakpur település rendőrségének nevében nyilatkozó rendőr. Pijus Mordia hozzátette, hogy még négy férfit keresnek. A letartóztatottakat az Indiában tiltott vérkereskedelemmel, illetve áldozataik fogvatartásával vádolják.

A banda munkát ígért a férfiaknak, akik vidékről utaztak Gorakpurba. 50 rúpiát (200 forintot) adtak nekik azért, hogy alávessék magukat a vérvizsgálatnak. Később havonta 1500 rúpiát (6000 forintot) kaptak azért, mert gyakorta vért adtak. Addigra azonban már túl gyengék voltak ahhoz, hogy ellenálljanak fogvatartóiknak.

A vért a banda ezek után a vért egységenként 800 és 4000 rúpia (3200 és 16000 forint) közötti összegért adta el kórházaknak, attól függően, hogy milyen ritka vércsoportról volt szó. A rendőrség szerint a banda donoronként körülbelül 30 ezer rúpiát (120 ezer forintot) kereshetett.

A Times of India című lap szerint a rendőrség nyomozást indított a helyi kórház egyik alkalmazottja ellen is.

Néhány hónappal ezelőtt az indiai hatóságok Újdelhi egyik külvárosában számoltak fel a szervkereskedő hálózatot, amely szintén munkaajánlattal csábította áldozatait, majd ellopta veséjüket.

Indiában egyébként súlyos vérhiány van. Az egészségügyi hatóságok számításai szerint 40 százalékkal kevesebb vér van a szükségesnél.

Kapcsolódó cikkek:

  • Három életet ment a véradó 
  • Itthon is gyógyíthatnak őssejttel?
  • Miért kell engedély?
  • Vérüket adtak a rekordért
  • A donorok a vérükkel fizetnek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!