Nagyvilág

2008.03.22. 16:06

Maratoni futás Koszovó ellen

<p>Bosznia - Egy boszniai szerb férfi bő 900 kilométert futott kevesebb, mint kilenc nap alatt, hogy így tiltakozzon Koszovó függetlensége ellen.</p>

A maratoni futó a boszniai Banja Luka városból indult március 14-én, és szombaton érkezett meg Koszovóba, az északi Koszovszka Mitrovica városba.

Zeljko Blagojevics azt mondta, a boszniai Szerb Köztársaság támogatását vitte a koszovói szerbeknek. A sportoló "Koszovó az Szerbia" feliratú pólóban érkezett a főleg szerbek lakta koszovói városba, ahol Koszovó-ellenes tüntetők százai fogadták. A futó saját állítása szerint 17 várost érintett az útja alatt.

Koszovó február 17-én egyoldalúan kikiáltott függetlenségét a szerbek többsége ellenzi. Az új európai államot azonban több, mint 30 ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió legtöbb tagállama elismerte. Szerbia fő szövetségese, Oroszország továbbra sem fogadja el az új állam létrejöttét.

Bosznia-Hercegovinát a volt Jugoszláviát felosztó, 1992-1995 közötti háború után osztották két részre: a Bosznia-Hercegovinai Konföderációra és a boszniai Szerb Köztársaságra, aminek saját elnöke, kormánya, parlamentje és rendőrsége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!