Nagyvilág

2008.03.19. 18:01

Magyar honvéd csontjaira bukkantak Csapon

<p>Kárpátalja – Feltehetően egy II. világháborúban elesett magyar katona földi maradványaira bukkantak egy csapi építkezés földmunkái során.</p>

A csapi Bereg utca egyik telkén folyó építkezés fölmunkái során a munkások ásói váratlanul emberi csontokat fordítottak ki a földből. Azonnal értesítették a rendőrséget és a helyi önkormányzat illetékeseit.

A helyszínre rövid időn belül kiszálltak a Járási Belügyi Osztály helyszínelői, akik kiemelték a csontokat, amelyek mellett találtak még lábbeli-maradványokat, illetve egy gombot, amelynek motívumaiból arra lehet következtetni, hogy egy II. világháborús magyar katonáról lehet szó.

Egy környékbeli idős bácsi elmondta, hogy a most megtalált katonát és további három társát ő maga földelte el a környéken Csap hónapokig tartó ostromának idején.

A határvároska polgármesteri hivatala felvette a kapcsolatot a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusával az elesett katona maradványainak további sorsát, esetleges újratemetését illetően, mely utóbbira csak azt követően kerülhet sor, hogy az ungvári kriminalisztikai laboratóriumban elvégezték a szükséges vizsgálatokat.

Az idős csapi lakosok elmondása szerint egyébként a városka területén legalább 15-20 ismeretlen magyar katona lehet még jelöletlen sírban elhantolva.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!