Nagyvilág

2008.03.20. 07:54

Halva találták a rákos francia nőt, akinek eutanáziakérelmét elutasították

<p>Halva találták otthonában szerda este azt a rákos francia nőt, akinek eutanáziakérelmét két nappal előbb elutasította a bíróság. Chantal Sebire nagy szimpátiát váltott ki Franciaországban azzal, hogy kamerák elé állva a nyilvánosság előtt kért lehetőséget a "csendes távozásra". <BR /></p>

Az 52 éves Sebire-nek egy ritka daganat miatt elviselhetetlen fájdalmai voltak, elveszítette emberi arcvonásait, látását, szaglását, ízlelését.

"Egy állatot sem kényszerítenének annyi szenvedésre, amennyin már átmentem" - jelentette ki az asszony, mielőtt Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárását kérte a kegyes halál engedélyezéséhez.

A francia törvények szerint az orvos legfeljebb beszüntetheti bizonyos esetekben az életben tartó kezelést, de nem tehet olyasmit, amivel előidézi a gyógyíthatatlan beteg halálát.

Sebire asszony korábban közölte, hogy nem fog fellebbezni a bírósági ítélet ellen, és más módon is meg tudja szerezni a halálhoz szükséges gyógyszert. "Tudom, mit kell tennem, mire van szükségem, és ha nem tudom megszerezni Franciaországban, megszerzem máshol" - mondta.

Sebire halálával egy időben távozott eutanázia alkalmazásával Hugo Claus, 78 éves belga író, aki Alzheimer-kórban szenvedett. Az Európai Unióban csak három országban engedélyezik az eutanáziát, ezek: Belgium, Hollandia és Luxemburg.

Chantal Sebire-nek esthesioneuroblastomája volt, ebből a daganatos betegségből az egész világon 200 esetet jegyeztek fel az elmúlt 20 évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!