Nagyvilág

2008.03.11. 07:53

Felszállt az Endeavour űrsikló

<p>Útnak indult kedden az Endeavour űrsikló a floridai Kennedy űrközpontból a Nemzetközi Űrállomás felé. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Felsz_llt_az_Endevour___369_rsikl___2008_03/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Felszállt az Endevour űrsikló 2008.03.11." /></a></dia></p>

A hét fős legénységgel elstartolt űrhajó egy japán készítésű laboratóriumot visz az űrállomásra.

A 16 napos küldetésre indult Endeavour hét fős legénysége a Kibo (remény) nevű japán laboratórium első, 4,2 tonnás részét helyezi el a Nemzetközi Űrállomáson. Az objektumon lévő négy laboratórium közül a Kibo lesz a legnagyobb, miután mindhárom részét felszerelik. A japán modul utolsó egységét 2009 márciusában szállítják az állomásra.
Kövesse figyelemmel élőben az Endeavour útját ide kattintva!

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ezen kívül idén még négy utazást tervez az űrállomásra. A tervek szerint 2010 szeptember 30-ig fejezik be az űrállomás építését, összesen tíz küldetéssel. Ezután nyugdíjba küldik a három hajóból álló űrsikló-flottájukat.

További cikkek:

  • Kínai űrséta lesz még az ősszel
    Kína három űrhajóst küld fel a világűrbe az idén, közölte a csiucsüani űrközpont vezetője, Csang Jü-lin.
  • A japán űrkutatás - high-tech és bumeráng
    Japán, a világ második legnagyobb gazdasága, amely nagy hangsúlyt fektet a műszaki haladásra, viszonylag későn jutott el az űrkutatásig.
  • Nő lesz az első dél-koreai űrhajós
    Dél-Korea úgy döntött, hogy egy nő lesz az ország első űrhajósa.
  • Leszállt az Atlantis
    Tizenhárom napos küldetése végén,hét asztronautával a fedélzetén leszállt az Atlantis űrsikló a floridai Kennedy űrközpontban.
  • Fellőtték az új európai űrjárművet
    Fellőtték az európai űrutazás történetének legnagyobb méretű és legfejlettebb űreszközét.
  • Az Apollo valóság
    Lehetséges, hogy Armstrong és társai nem is jártak a Holdon? Korabeli rejtett felvételek és egy sor tény állítja ezt, a NASA persze nem reagál, remélve a legjobbakat, elvégre ekkorát ők sem hibázhatnak…
  • UFÓK ?– Különös fényjelenségek a horizonton
    Nyíregyháza - Február 21-én 16 óra 45 és 17 óra 10 perc közötti időpontban nyíregyházi, második emeleti lakásunk nyugati oldalán levő erkélyről különös fényjelenségekre lettünk figyelmesek...
  • Nem vagyunk egyedül
  • Meggyőződésem, hogy nem vagyunk egyedül a világmindenségben. Annyi értelem, mint amennyi itt a Földön kialakult, bárhol kifejlődhetett...
  • Űrlázban ég Malajzia az első űrhajósa startja előtt
    Malajzia egy nagy volumenű fegyvervásárlás keretében kapta meg ezt az űrutazást. Összesen 1 milliárd dollár értékben vásárolt Oroszországtól vadászrepülőket.
  • Jules Verne a nemzetközi űrállomáson
    A Nemzetközi Űrállomás kulcsfontosságú az Egyesült Államok tervében, hogy embert küldjenek a Marsra. Oroszország ebben szeretné megelőzni az amerikaiakat.
  • Fürjet esznek az űrben
    Egy francia sztárszakács által elkészített "fürjes fogás" is szerepel az amerikai Atlantis űrsikló hétfős legénységének étlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!