Nagyvilág

2008.03.31. 17:17

Beszüntették a túlélők keresését

<p>Ukrajna, Hong Kong – A kínai hatóságok a hétvégén beszüntették a Hongkongi-öbölben az egy héttel korábban elsüllyedt hajó túlélő legénységének keresését.</p>

A mentésirányítók már a múlt hét közepén közölték, hogy a hajótestben rekedt esetleges túlélők felkutatása rendkívül veszélyes művelet, mivel a búvárok felszerelései bármikor beleakadhatnak a roncs szerkezeti elemeibe, ami a mentők életére is veszélyt jelent.

Ebből kiindulva – miután egy héttel a balesetet követően már nincs esély arra, hogy a hajótestben kialakult „légkamrákban” bárki életben maradhatott – az illetékesek beszüntették a keresést.

Jelenleg a helyszínre várják a Hua Tyany Lun-t, Ázsia legnagyobb úszódaruját, amellyel megkísérlik kiemelni a Naftohaz-67 teherhajó roncsait.

Mint arról beszámoltunk, az ukrán hajó március 22-én Hongkong kikötői vizein egy szabálytalanul navigáló kínai vontató összeütközött az ukrán Naftohaz-67 nevű teherhajóval, amely mintegy öt perc leforgása alatt elsüllyedt. A fedélzeten tartózkodó 25 személy közül csak heten élték túl a szerencsétlenséget. Nem sokkal később két további ukrán matróz holttestét sikerült a felszínre hozni. A többieket egyelőre eltűntként kezelik.

A túlélők egybehangzó beszámolói szerint a balesetet okozó kínai hajó segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!