Nagyvilág

2007.12.14. 06:36

Ötödjére halasztották el az Atlantis startját

<p>Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) újra elhalasztotta az Atlantis űrsikló fellövését - tudta meg az AFP francia hírügynökség pénteken. Ötödjére változtatnak a start időpontján. Az utolsó tervek szerint az amerikai űrsikló január 10-én indulhat a Nemzetközi Űrállomásra.</p>

Az űrsikló eredetileg december 6-án indult volna, de az üzemanyagtartály érzékelő-rendszere többször is meghibásodott. Az Amerikai  Űrkutatási  Hivatal most azt tervezi, hogy december 18-án ellenőrzi az elromlott berendezéseket. Az érzékelő-rendszer azt jelzi, hogy mikor ürül ki a folyékony hidrogénnel töltött tank. Ezért azért fontos, mert az űrsikló felrobbanhat, ha üres üzemanyagtartállyal működik tovább.

Az Atlantis hét asztronautát visz a Nemzetközi  Űrállomásra, köztük egy franciát és egy németet. Az űrsikló egyébként az európai űrlaboratóriumot, a Columbus-t szállítja a Nemzetközi  Űrállomásra. A labort a Harmony nevű modulon keresztül fogják csatlakoztatni. Évente több száz biotechnológiai, orvosi és más kísérletet lehet majd itt végezni.

Az európai országoknak ez lesz az első űrlaboratóriumuk. A Nemzetközi Űrállomáson egyelőre csak az Egyesült  Államoknak és Oroszországnak van laboratóriuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!