Nagyvilág

2007.11.25. 08:15

Európai parlamenti választás Romániában

<p>Először tartanak európai parlamenti választásokat Romániában. Vasárnap több mint 18 millió választásra jogosult szavazhat a 35 képviselői helyről.</p>

A szavazóhelyiségek magyar idő szerint reggel hatkor nyitnak, és este nyolcig várják a szavazókat. Hivatalos végeredmény jövő szerdára várható.

Bukarest 2007. január 1-jei EU csatlakozásakor 35 kinevezett képviselőt delegálhatott az EP-be. Most azonban a szavazók döntenek, kiket küldenek az európai törvényhozásba a 2009. júniusi következő EP-választásokig.

13 politikai párt listája - köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a független jelölt,Tőkés László - verseng az ország számára fenntartott képviselői helyekért. Egy mandátum elnyeréséhez a pártoknak 5 százalékot, a független jelöltnek 2,8%-ot kell szereznie.

Öt százalék körüli eredményre számíthat az RMDSZ: a közvélemény-kutató intézetek felmérései szerint a szervezet pengeélen táncol a bejutást illetően. A felmérés szerint a függetlenként induló Tőkés László a szavazatok 2,1 százalékát szerezné meg.

Az EP-választások napjára népszavazást is kiírtak a román választási rendszer reformjáról. A csütörtökön bemutatott felmérés eredményei azt mutatják, hogy lakosság 71 százaléka nem érti a kétfordulós, egyéni szavazókerületes választási rendszert, ellenben igennel szavaz bevezetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!