Nagyvilág

2007.11.20. 13:08

A kárpátaljai magyar holokausztra emlékeztek

<p>Szolyva – Immár tizennyolcadik alkalommal gyűltek össze az egykori szolyvai gyűjtőtábor területén létesített emlékparkban a kárpátaljai magyarság képviselői, hogy fejet hajtsanak az 1944-ben elhurcolt ártatlanok emléke előtt.</p>

Tóth Mihály a Szolyvai Emlékpark-bizottság elnöke beszédében köszönetet mondott a helybéli magyaroknak, hogy lelkiismeretesen gondozzák az emlékparkot, amely immáron a kárpát-medencei magyarság fontos zarándokhelyévé vált – áll a karpatinfo.net beszámolójában.

November a gyász hónapja, vette át a szót Gajdos István, az UMDSZ elnöke. Amikor apáinkat a háromnapos munka hazug meséjével összegyűjtötték és lágerekbe zárták, közülük még senki sem sejtette, hogy milyen az a zsarnoki gépezet, mely a kárpátaljai magyarság pusztulására tör.

1944 gyászos eseményei kihatottak a kárpátaljai magyarság további sorsára, következményeit ma is érezzük – mondta Brenzovics László, a Kárpátalja Megyei Tanács elnökhelyettese, aki nagyra értékelte azt a tényt, hogy a megyei tanács kimondta: ártatlanul hurcolták el az itteni magyarokat.

Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai ügyekkel foglalkozó főosztályának főigazgatója beszédében arról szólt, hogy a nemzethez való tartozás érzése, annak mindennapi megélése ma ugyanolyan fontos, mint azokban a gyászos években volt.

Az 1944-es elhurcolások nem csupán a kárpátaljai magyarok ügye. Erre az eseményre fájdalommal és kegyelettel emlékezik az egész kárpát-medencei magyarság, hangsúlyozta Szabó Vilmos, a magyar országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke.

Nagy András túlélő az átélt borzalmakról beszélve beszámolt a fogolytársak hősies helytállásáról, Istenbe vetett mély hitéről. Ezután a szolyvai vasárnapi magyar iskola tanulói az alkalomhoz illő verseket adtak elő.

A megemlékezés ökumenikus gyászszertartással ért véget.

–        Palkó István –

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!