mozi

2012.09.27. 15:07

Bergendy Péter és Fliegauf Bence filmjei újabb nemzetközi fesztiválokon

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - Újabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepel a közeljövőben Bergendy Péter A vizsga és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása.

Budapest, 2012. szeptember 27., csütörtök (MTI) - Újabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepel a közeljövőben Bergendy Péter A vizsga és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása.A két produkciót a szombaton kezdődő Haifai Nemzetközi Filmfesztivál, majd Bergendy filmjét októberben két rangos amerikai filmmustra is műsorára tűzi - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap csütörtökön az MTI-t.

Az Izraelben 28. alkalommal megrendezendő haifai filmfesztiválon Fliegauf Bence személyesen mutatja be a Berlinalén Ezüst Medvével díjazott és több nemzetközi fesztiválon siker aratott munkáját a közönségnek a jövő héten. A romagyilkosságok témáját feldolgozó film az Inforg-M&M Film produkciójában készült német és francia partnerekkel, producere Muhi András, Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt.

Bergendy Péter A vizsga című alkotását vasárnap láthatja a haifai közönség. A Magyarországon tavaly debütált film idén nyáron, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatkozott be először külföldön, és a nemzetközi szaksajtó egyöntetű lelkesedéssel fogadta.

Bergendy filmjét a Filmalap ismertetése szerint az október 11-én megnyíló Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta versenyprogramjába. A produkció Chicago előtt New Yorkot is megjárja, ahol az október 4-én megnyíló Gotham Screen 2012 Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes műsorában szerepel.

A chicagói filmmustra az Egyesült Államok legrégebbi filmfesztiválja, idén 48. alkalommal rendezik meg. A fesztiválon öt versenykategóriában láthatja a közönség a nemzetközi produkciókat, és hét versenyen kívüli szekcióban is tartanak vetítéseket. Bergendy filmje az Új Rendezők mezőnyében szerepel, amelyben az első, illetve másodfilmes rendezők mutatkozhatnak be munkájukkal. A fesztivál programjába 53 országból 120 egészestés játékfilm került be 1300 benevezett alkotás közül - olvasható a fesztivál honlapján (chicagofilmfestival.com).

Az Állítsátok meg Terézanyut rendezőjének második játékfilmje 1957 karácsonyán játszódik, amikor az államvédelem tisztjeinek vizsgát kell tenniük, hogy bizonyítsák az új rezsimhez fűződő hűségüket. A rendező a történelmi hátteret megidézve feszült pszichológiai drámát, lendületes thrillert forgatott. A 90 perces alkotásban Kulka János, Nagy Zsolt, Scherer Péter, Hámori Gabriella és Elek Ferenc látható a főbb szerepekben. A film az Unio Film gyártásában készült, producere Bodzsár Iván volt.

A vizsgát először október 13-án mutatják be Chicagóban, majd még kétszer vetítik a fesztiválon.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!