Magyarország

2019.01.16. 12:25

Ismét elfogy a Hold

Hajdú-Bihar - Teljes holdfogyatkozás lesz január 21-én, hétfőn kora hajnalban.

Hajdú-Bihar - Teljes holdfogyatkozás lesz január 21-én, hétfőn kora hajnalban.

Ekkor a telehold fázisban ragyogó Hold belemerül a Föld bolygó árnyékkúpjába. A jelenség most hazánkból sajnos csak részben lesz látható, mivel a végére a Hold már lenyugszik.

A nyugati horizont irányában keressük majd meg a teleholdat, felhőmentesség esetén szép hajnali égbolt fogad bennünket. A holdfogyatkozás érdekesebb időpillanatairól annyit, hogy a Föld teljes árnyékának megjelenése a Hold korongján – ez a részleges fogyatkozási fejezet kezdete – hajnali 4 óra 34 perckor várható. Ekkortól halad majd befelé a teljes árnyékba égi kísérőnk. Amikor teljesen elmerül a Hold a Föld árnyékkúpjában, már 5 óra 42 perc lesz. Ezt hívjuk a totális fogyatkozás kezdetének. De általában ilyenkor sejtelmes, sötét, vörösesbarna fényben látszik majd a holdkorong. A Hold kibukkanásának kezdete (a teljes fogyatkozás végének kezdete), 6 óra 43 perckor következik be. A jelenség vége 7 óra 50 perckor lesz, csakhogy Magyarországról ezt már nem láthatjuk, mivel a Hold 7 óra 32 perckor lenyugszik a horizont alá – tájékoztatta a Naplót Szoboszlai Endre, csillagász-ismeretterjesztő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!