Magyarország

2018.11.05. 15:42

Darvaktól hangos a hortobágyi puszta

Hortobágy - Európában egyedülálló természeti jelenség helyszíne ezekben a hetekben a Hortobágy és környéke.

Hortobágy - Európában egyedülálló természeti jelenség helyszíne ezekben a hetekben a Hortobágy és környéke.

Ebben az évben minden eddiginél több, mintegy 160 ezer daru pihen meg hosszabb-rövidebb ideig vonulása közben a területen. Ehhez fogható számban kontinensünkön sehol sem látható ez az impozáns madár.

A daruvonulásra először a madarászok figyeltek fel három-négy évtizeddel ezelőtt, majd ahogy teltek az évek, mind többen voltak kíváncsiak a természet eme csodájára. Mára a daruvonulás a Hortobágy legtöbb embert vonzó, emblematikus eseményévé vált. A jelenség egy hónapja alatt több mint tízezer érdeklődő fordul meg a Hortobágyon. Bel- és külföldről egyaránt érkeznek kíváncsiskodók, szakemberek, mi több, a darvak megtekintése miatt még távol-keleti országokból is látogatnak el a pusztába.

Nálunk gyűjtenek erőt

– A Baltikum, Észak-Kelet-Lengyelország és Skandinávia a fészkelőhelye a darvaknak. A madarak Észak-Afrikában telelnek, és útjuk során a Hortobágyon pihennek meg hosszabb időre, gyűjtenek erőt és tartalékot a hosszú vándorútra – válaszolta kérdésünkre Danyi Zoltán, a Hortobágyi nemzeti Park oktatási- és turisztikai osztályának vezetője.

– Az élő- és fészkelési helyként a vizenyős, mocsaras területet választó darvak száma az elmúlt évtizedekben fokozatosan emelkedett Európában, így a vonulásukban is mind nagyobb egyedszámban vannak. A legtöbb madár Közép-Európán, Olaszországon és Szicílián keresztül költözik Afrikába, és az útjuk során a Hortobágy ideális pihenőhely. Ez az utóbbi évtizedekben lett azzá. A természetvédelem eleve biztosít egyfajta védelmet, keretet az itt tartózkodásnak. A halastavak őszi lehalászására a vizet igen alacsony szintre engedik le, így a sekély víz az egyébként úszásképtelen darvaknak ideális éjszakai pihenőhely. A vízben állnak, nehezen közelíthetők meg, és ha érkezne is valamilyen veszély, a víz hullámzása közvetíti a veszélyt. A gyepek rovarjai, férgei ideális fehérje-, a learatott kukoricatáblák pedig szénhidrátforrás számukra. Reggel a tavakról húznak kisebb-nagyobb csoportokba a táplálkozó területekre, este pedig onnan vissza a tavakra.

A látogatók egyaránt megfigyelhetik a reggeli kihúzást, az esti behúzást, a darvak nappali tartózkodását, táplálkozását, illetve az éjszakázásukat is. Erre túrákat szerveznek a nemzeti park munkatársai, az erre a célra kiépített megfigyelőhelyek pedig ideális helyszínei az Európában egyedülálló daruvonulás megszemlélésére.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!