Magyarország

2017.05.15. 12:59

Tabuból abortusz, diskurzusból gyermek

Debrecen - A spontán vetélések gyakorisága nem változott, ez arra utal, hogy a gyermeknemző képesség sem.

Debrecen - A spontán vetélések gyakorisága nem változott, ez arra utal, hogy a gyermeknemző képesség sem.

Az abortuszok számának csökkenése több évtizedes folyamat. Míg a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2000-ben másfél ezer ilyen beavatkozást végeztek, addig tavaly hatszázat. Bár ez nem reprezentatív adat, az országosan is igaz, hogy a múlt évben csaknem fele annyi ilyen operáció történt, mint 16 éve.

Az ismeretek és a modern fogamzásgátló módszerek terjedése a legfőbb oka e jó hírnek – véli dr. Póka Róbert.

Korábban a nemzetközi statisztikában rossz helyen szerepeltünk a tekintetben, hogy az egy, két vagy három gyermeket nevelő negyvenes nők körében magas volt az abortuszszám. Ez jól tükrözi az információhiányt. Ma csak fogamzásgátló tablettából százötvenféle van a piacon.” Póka Róbert

Életmentő beszélgetés

A törvény a világ sok országában lehetőséget biztosít a 12. hétig (kiskorúnál 18. hétig) a terhesség megszakítására az édesanya kérésére. A várandósság megállapítását nőgyógyász végzi, miután gyanújelek vagy pozitív terhességi teszt után elmegy vizsgálatra a kismama. – Ha a hír örömöt vált ki, osztozunk benne, ha nem, és egészségügyi akadálya nincs a várandósság megtartásának, akkor igyekszünk támogatni. Kérni, hogy gondolja át újra – halljuk a 34 éve praktizáló klinikai igazgatótól. „Ne legyen egy még meg sem született gyermek áldozata annak, hogy még nem elég erős az őt létrehozó két ember kapcsolata. Persze ez nagyon érzékeny terület, hiszen vallás, hit és egyéni meggyőződés áll ezen elhatározások mögött. A két kezemen sem tudnám megszámolni, hány olyan szülő integet az utca túloldaláról is hálával, hogy annak idején a helyzete pozitív oldala felé tereltem a gondolatait, és végül nem jött el az abortuszra. Sokan elmondják, ha nem töltöttem volna az időt egy-egy ilyen beszélgetéssel, akkor most nem állna mellettük egy tündéri gyerek vagy egy fiatal felnőtt.

Gyónás árán

Ha valaki mégis a magzat elvetetése mellett dönt, akkor lakcímtől függetlenül az ÁNTSZ bármelyik családvédelmi szolgálatához kell fordulni, kérvényezve a beavatkozást: súlyos válsághelyzetben, illetve ha a terhesség bűncselekmény következménye. A tanácsadás során a családvédelmi védőnő a várandós nő helyzetének megismerésére törekszik és a magzati élet védelme érdekében segítő információkkal (a helyi önkormányzati vagy társadalmi segítségnyújtási formák, civil és társadalmi szervezetek, örökbeadás lehetősége, inkubátorok helyszínei) nyújt támogatást a tudatos döntéshez, nyomás gyakorlása nélkül, akár anonim módon. Majd háromnapos kötelező gondolkodási időt adnak a kismamának. Ezután újra jelentkezni kell. Ekkor ellátják az anyát fogamzásgátlási tanácsokkal, elmondják az abortusz folyamatát – tudtuk meg megyei kormányhivataltól.

Az első tanácsadáson megkapják a kérvényt és az operációhoz szükséges 26 ezer forintos csekket, melyekkel 8 napon belül jelentkezni kell az abortuszt végző intézményben. Információink szerint a társadalombiztosítás részben finanszírozza, ám a kórháznak juttatott pénz nem fedezi egy ilyen műtét költségét. Ahogy az operációk, ez sem veszélytelen, de a mai technológiával már nincs olyan veszéllyel a további termékenységre, mint egy évtizede.

– A munkám szomorú oldala egy ilyen beavatkozás. A segítésnyújtás szándékára esküdtem fel, de vállalom e cselekedetet, remélve, hogy az egyén életében segítséget nyújtottam. Bár minden egyes alkalommal meggyónom a bűnömet – árulta el a professzor.


Örökbefogadások

2016-ban összesen 60 gyermek örökbefogadását engedélyezte a megye területére vonatkozóan a megyeszékhely szerinti járási hivatal. Ebből hat gyermek volt 12 hónaposnál fiatalabb.

A leghatékonyabb tilos

A nem kívánt terhességek többségét ma igen korai fázisban felismerik. A 49 napnál fiatalabb terhességek megszakításában a leghatékonyabb, legbiztonságosabb az abortusztabletta. Azon néhány uniós ország között vagyunk, amelyben nem engedélyezték az alkalmazását. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet-Nőgyógyászati tagozata tíz éve tett javaslatot erre vonatkozóan. A tabletta uniós törzskönyvezéssel rég bír, megvan a magyarországi forgalomba hozatali engedélye, befogadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, ám a kormányzati hozzájárulás hiányzik. Póka Róbert orvosi szempontból reflektál erre:

Bár sosem öröm, inkább szakmai kényszer egy-egy terhességmegszakítás, ha már el kell végezni, akkor szeretnénk a legkevesebb mellékhatással, szövődménnyel, a leghatékonyabban megtenni. Ennek pedig jelenleg a tabletta a legoptimálisabb módja.”

Úgy véli, szigorú szabályozás és a jelenleg is jól működő ellenőr mellett ugyanúgy kontrollálható lenne a tabletta adása, mint a műtéti beavatkozás.


Az esetek 97 százalékában az anya súlyos válsághelyzetére hivatkozva szakítják meg a terhességet - mondta Kisfalvi István, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!