Magyarország

2017.02.08. 09:38

Már hatezer hektárt öntött el a víz

Hajdú-Bihar - Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ma reggel 8 órától, a Tiszapalkonyánál mért 508 centiméteres áradó vízállásnál.

Hajdú-Bihar - Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ma reggel 8 órától, a Tiszapalkonyánál mért 508 centiméteres áradó vízállásnál.

Az igazgatóság működési területén található 12 belvízvédelmi szakaszból kedd reggel óta öt szakaszon van érvényben készültség. Az elöntött területek nagysága 6 ezer hektár.

Árvízvédelem

A Tisza mentén a 09.01-es Tisza bal parti Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültséget rendelt el a TIVIZIG ma reggel 8 órától. A Tiszapalkonyai mértékadó vízmércénél 508 centiméter volt a vízállás. Az elsőfokú árvízvédelmi készültség idején folyamatos figyelő és őrszolgálatot látnak el a TIVIZIG szakemberei a védvonalon.

Belvízvédelem

Az elmúlt 24 órában átlagosan 6,9 mm csapadék esett, elsősorban hó formájában a TIVIZIG működési területén, a legtöbb csapadék, 11,5 mm Nyírábrány térségében hullott.

Fotó: Derencsényi István

A 12 belvízvédelmi szakaszból tegnap reggel 8 óra óta 5 szakaszon van érvényben készültség: a 09.07-es Hamvas-sárrétin és a 09.08-as Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfokú-, 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon pedig elsőfokú a készültség. Az elöntött területek nagysága a védekezéssel érintett szakaszokon 6 000 hektár: ebből 1 700 hektár a vetés, 1 200 hektár a szántó és 2 150 hektár a rét, legelő. Az elmúlt 24 órában 23 szivattyútelep üzemelt a térségben, a befogadókba átemelt belvíz mennyisége megközelítette az 1 millió köbmétert.

A védekezésben az igazgatóság 72 munkatársa vett részt.

Az időjárás előrejelzés szerint a következő napokban nem várható térségünkben jelentősebb csapadék. A hőmérséklet éjszakánként negatív tartományban, napközben +3 és +5 fok között alakul.

- TIVIZIG -


A belvízi helyzet mellett több kilométeren már az árvíz miatt is másodfokú készültséget rendeltek el a hatóságok - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!