Magyarország

2016.02.20. 15:06

Renzinek és a tanároknak is „üzent” Kósa

Debrecen - „A kötelező betelepítési kvóta törvénytelen és minden józan ész szabályát áthágó elképzelés.”

Debrecen - „A kötelező betelepítési kvóta törvénytelen és minden józan ész szabályát áthágó elképzelés.”

Kétmillióan támogatták eddig a Fidesz kezdeményezését, miszerint a magyar kormány és a magyar parlament tegyen meg mindet a közelgő betelepítési kvóta ellen. Régen látott nagy nemzeti összefogás valósult meg, ez a valaha volt legeredményesebb aláírásgyűjtés, amit folytatunk – jelentette be Kósa Lajos szombaton a debreceni sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, a kötelező betelepítési kvóta veszélye korántsem múlt el, hiszen az Európai Tanács ülésén nem jutottak dűlőre abban a kérdésben, hogyan védjék meg a közös európai uniós határokat. – Az álláspontunk, hogy a schengeni egyezmény tagországainak meg kell védeniük a határaikat. Csak azokat engedjék be, akik igazolni tudják, hogy menekültek. A menedék kérelmet pedig abban az országban adják be és bírálják el, ahol először beléptek az Unió területére: ez Görögország – húzta alá Kósa.

Matteo Renzi, az olasz miniszterelnök szerint azoktól az országoktól, amelyek nem hajlandóak a letelepítési kvótát érvényesíteni, meg kell vonni az uniós forrásokat. Kósa Lajos erre reagálva kijelentette, ez egy jogtalan és értelmetlen felvetés. – A kvóta törvénytelen és minden józan ész szabályát áthágó elképzelés, ami már a megszületése előtt meghalt. Azok az emberek, akik nem abba az országba akartak menni, mint amit kijelöltek számukra – amennyiben nem lehet őket őrizetbe venni – el fogják hagyni azt, és a schengeni egyezmény értelmében oda mennek szabadon, ahova akartak – húzta alá a fideszes politikus. Hozzátette: Matteo Renzi kijelentése alapján, az olaszokat is ki lehetne zárni az uniós forrásokból, hiszen nem tartják be a Dublini egyezményt, azaz nem regisztrálják a menekülteket és folytatják le a szükséges eljárást, hanem elengedik őket.

A kint élő magyarokat megvédik

Kósa Lajos a brüsszeli csúcstalálkozó kapcsán kitért Nagy-Britannia uniós reformköveteléseire is, ahol végül – véleménye szerint – a magyarok szempontjából megfelelő kompromisszum született. – Sikerült elérnünk, hogy azoktól a magyaroktól, akik már kint dolgoznak, nem vonják meg a kedvezményeket. Akik pedig a jövőben szeretnének Angliában munkát vállalni, eldönthetik, hogy megéri-e ez nekik az új feltételek szerint, vagy sem – közölte a frakcióvezető.

Nem mond csődöt a Klik

A pedagógustüntetésekre, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) 17 milliárd forintos tartózására is reagált. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a 17 milliárdos likvid tartozás, egy ekkora rendszer működtetése esetében nem túlzó. – 2010-re az önkormányzatok által fenntartott rendszer 1300 milliárd forint adósságot halmozott fel, az a finanszírozás akkor csőd helyzetbe került. A pedagógus tüntetésekről szólva elmondta, lehet követelni, hogy szűnjön meg a Klik, de hogy mit csináljunk utána, azt mégiscsak el kell dönteni, mert olyan felelős kormány nincs, amelyik teljes mértékben megszünteti az iskolák fenntartórendszerét. Azt viszont el kell mondjam, már mindent kipróbáltunk az elmúlt 25 évben. Arról kell beszélni, hogy a fenntartási rendszert, hogyan lehet átalakítani, ebben viszont számos kérdés van, amiben megkockáztatom, a pedagógusok sem értenek egyet. Természetesen minden létező javaslattal kapcsolatban nyitottak vagyunk – fűzte hozzá Kósa Lajos.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!