Magyarország

2013.05.27. 18:30

OGY - Túrós András: a polgárőrök sokat tettek a kistelepülések biztonságáért

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A polgárőrök sokat tettek a kistelepülések biztonságáért, az idős emberek védelméért - emelte ki Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szervezet tavalyi munkájáról beszámolva az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői ülésén.

Budapest, 2013. május 27., hétfő (MTI) - A polgárőrök sokat tettek a kistelepülések biztonságáért, az idős emberek védelméért - emelte ki Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szervezet tavalyi munkájáról beszámolva az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának hétfői ülésén.

Túrós András azt mondta, hogy az országos szövetség adatai alapján a polgárőrök sokkal jobban teljesítettek tavaly, mint egy évvel korábban.

Hangsúlyozta: a tavalyi év a polgárőrség szempontjából rendkívül fontos volt, mivel hatályba lépett a polgárőrségről szóló törvény, amely gyökeres változást hozott, és lehetővé tette, hogy szabályozottan működhessenek.

Az OPSZ elnöke szólt arról is, hogy a törvényhez kapcsolódó "vészjóslatok" nem igazolódtak, a polgárőrség együtt maradt, sokat tettek a kistelepülések biztonságáért, az idős emberek védelméért. Sikeresnek nevezte az "egy iskola, egy polgárőr" mozgalmukat, és kiemelte azt is, hogy a katasztrófák elhárításában szinte mindenütt részt vettek.

Túrós András a problémák között említette, hogy meglehetősen lassú a polgárőrigazolványok gyártása, pedig a törvény szerint július 1-jétől új igazolvánnyal kell rendelkezniük. A 76 900 regisztrált tagjuk közül mintegy 30 ezer polgárőrnek sikerült mostanáig lecserélnie igazolványát. Az OPSZ elnöke szerint a teljes állomány igazolványcseréjét az év végéig lehet megoldani, addig áthidaló megoldást kellene találni, hogy folytathassák munkájukat.

Az OPSZ elnöke elmondta azt is, hogy Békés megyében van 3 polgárőregyesület, amely nem hajlandó a megyei szövetséggel együttműködni, ez konfliktusokat okoz. Ezzel kapcsolatban a bizottság segítségét kérte abban, hogy módosítsák a polgárőrségről szóló törvényt, előírva, hogy az egyesületeknek nemcsak az országos szövetségi, hanem a megyei szervezeti tagság is kötelező legyen.

Túrós András arra is kitért, hogy egyes helyeken nem elegendőek a szövetség tagjaival szemben alkalmazható szankciók, ezért azt szeretnék, hogy szükség esetén a szövetség etikai bizottsága kizárást is alkalmazhasson.

A beszámolóra reagálva Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja megjegyezte, hogy a dél-hevesi térségben a gazdák nincsenek megelégedve a polgárőrök munkájával, ugyanakkor hangsúlyozta: a polgárőrség munkáját "az egyik legfontosabb civil vállalásnak tekinti".

Túrós András a bírálatra válaszul azt ígérte, hogy a polgárőrök ezentúl nagyobb hangsúlyt fordítanak a külterületi bűnmegelőzésre, a kerti, mezei bűncselekmények megelőzésére.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elfogadta az OPSZ elnökének beszámolóját.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!