Magyarország

2013.03.13. 14:09

Lebukott a bontós banda

Nyíregyháza - Bő tíz nap alatt az egész bandát felszámolták a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának rendőrei. A bűnszervezet tagjai Ausztriában, Olaszországban, és Magyarországon ellopott járműveket bontottak szét egy nyíregyházi telephelyen.

Nyíregyháza - Bő tíz nap alatt az egész bandát felszámolták a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának rendőrei. A bűnszervezet tagjai Ausztriában, Olaszországban, és Magyarországon ellopott járműveket bontottak szét egy nyíregyházi telephelyen.

Alkatrészre volt szükség, mert a Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások autói hatalmas futás teljesítmény miatt hamar elkoptak. Ezt oldotta meg egy ukrán-magyar banda úgy, hogy lopott járműveket bontottak szét alkatrésznek.

A részletekről dr. Balogh Barnabás r. alezredes MRFK bűnügyi igazgatója beszélt egy nyírbátori sajtótájékoztatón. Elmondta: megyénkben a gépjárműlopás nem gyakori bűncselekmény, (évente 25-30 db) ezért tűnt fel, hogy tavaly nyár végén ez a szám egy kicsit nőni kezdett, a nyomozók nagyobb erőkkel ellenőrizték az adatokat, és már ekkor képbe került egy Borbányán létesített telephely.

Idén február 26-án elloptak egy Mercedes Sprinter gépjárművet Nyíregyházán. Ismét ellenőrizték a rendőrök a szóba jöhető helyeket, és ekkor a már említett telep felől flex hangja hallatszott az utcára. Behatolva két ukrán személyt (38 és 42 évesek) értünk tetten, amint a lopott járművet darabolják. A telephelyen nagy mennyiségben találtunk szétszerelt, szétvágott gépkocsi alkatrészt, karosszéria elemet, illetve üzemanyag tartályt. Ezután elfogtunk egy 31 éves magyar személyt, aki a bűncselekményekkel kapcsolatba hozható. A kollégák több mint egy hétig helyszíneltek, és az alkatrészek alapján beazonosítottak 43 járművet.

Az egyéb nyomok alapján felmerült, hogy a járművek egy részét Ausztriában lopták, ekkor felvettük a kapcsolatot a külföldi kollégákkal. Mellékszála az esetnek, hogy több, nagyteljesítményű csónakmotort is megtaláltunk, amiknek eredetét most vizsgáljuk. Képbe került még egy 43 éves magyar férfi, őt is az ukrán gyanúsítottakkal együtt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A közúti ellenőrzések kiterjesztése nyomán két ukrán személy akadt fenn a rostán, akik egy-egy szlovák rendszámú gépjárművel közlekedtek megyénkben. Ezeket az autókat Pozsonyból lopták el március 9-én. A már említett telephelyet figyelték a kollégák, ezért nem is nagyon lepődtek meg, amikor egy este egy Mercedes gördült be a kapun. Erről a járműről kiderült, hogy este még Budapesten állt. A tulajdonosa tőlünk tudta meg, hogy megvan az autó, amiről még nem is tudta, hogy elvitték. A tolvaj ugyan megugrott, elfogása érdekében most is dolgoznak a kollégák.

Összegzésül 6 személyt fogtunk el, közülük 5 van előzetesben, 1 lakhely elhagyási tilalom alatt. Az alkatrészek alapján azonosított 43 jármű mellett 3 gépjármű épségben előkerült, összesen 46 járművet loptak el. Ez a szám nőhet még, mert például üzemanyag tartályból több mint 70-et találtunk. A járművek újszerű állapota miatt a becsült összes kár elérheti a 3-400 millió forintot, de az üzemanyag tartályok alapján ez a szám is nőhet.

Burgenland tartomány rendőrségének bűnügyi igazgatója Erhard Rainer ezredes elmondta: nagyon jó a kapcsolat Burgenland és Magyarország között, a mostani nemzetközi együttműködés nyomán egy időre biztosan felszámoltuk a járműlopásokat ebben a vonatkozásban. Szeretnénk megköszönni a Megyei Rendőr-főkapitányságnak az eredményes munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!