Magyarország

2013.01.02. 11:45

Megkezdte működését a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság

Debrecen, 2013. január 2., szerda (MTI) - Kilenc bíróval, a korábbi munkaügyi bíróság kibővített és felújított épületében kezdte meg működését szerdán a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Debrecen, 2013. január 2., szerda (MTI) - Kilenc bíróval, a korábbi munkaügyi bíróság kibővített és felújított épületében kezdte meg működését szerdán a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

Figula Ildikó, a bíróság elnöke szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón bejelentette: a jogutódlást követően 862 folyamatban lévő ügyet utaltak át hozzájuk.

Mint mondta, a korábbi Debreceni Munkaügyi Bíróság négy bírája mellé öt közigazgatási ügyekkel foglalkozó bíró kerül át a Debreceni Törvényszékről az új bíróságra.

A bírósági elnök szerint a szakma régi igénye volt a közigazgatási bíróságok létrehozása, és ez még úgy is előrelépés, hogy a munkaüggyel közös intézménybe vonják össze.

Figula Ildikó az MTI kérdésére elmondta: ha nem bővül az illetékességi körük, havonta 60-70 új ügy kerülhet hozzájuk mind a közigazgatás, mind a munkaügyek területén.

Kiemelte, hogy az adó-visszatérítésekkel és más pénzügyekkel kapcsolatos illetékességük miatt a költségvetésben jelentős, több tízmilliárdos tételek dőlnek majd el a közigazgatási és munkaügyi bíróságokon.

Az elnök kiemelt célnak nevezte az ügyek gyors, lehetőleg egy éven belüli lezárását, illetve azt, hogy csekély számú jogorvoslat legyen a döntéseikkel kapcsolatban.

Az új bíróság hatáskörében közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálata, munkaviszonyból származó ügyek és egyéb, törvényileg hatáskörébe utalt ügyek szerepelnek. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fellebbviteli fóruma a Debreceni Törvényszék.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: hatékonyabb és gyorsabb ügymenetre számít, hisz eddig mindössze két bíró foglalkozott közigazgatási ügyekkel a törvényszéken.

Az új bíróság a régi Debreceni Munkaügyi Bíróság Perényi utcai épületében fog működni, ahol négy új tárgyalótermet alakítottak ki.

A korábbi Perényi 1 nevű szórakozóhely alagsori helyiségei a jövőben irattárként funkcionálnak. Ez volt az a szórakozóhely, ahol 2009. augusztus 20. éjjel a romagyilkosságok biztonsági őrként dolgozó gyanúsítottjait elfogták.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!