Magyarország

2012.08.23. 12:55

Az esztergomi Fidesz-frakció nem vesz részt a polgármester által összehívott egyeztetésen

Tatabánya, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - A Fidesz-frakció nem vesz részt azon a nyílt egyeztetetésen, amelyet a polgármester a város anyagi helyzetének rendezésére hívott össze csütörtökön öt órára - írta az esztergomi képviselő-testület kétharmados többségét adó csoport az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Tatabánya, 2012. augusztus 23., csütörtök (MTI) - A Fidesz-frakció nem vesz részt azon a nyílt egyeztetetésen, amelyet a polgármester a város anyagi helyzetének rendezésére hívott össze csütörtökön öt órára - írta az esztergomi képviselő-testület kétharmados többségét adó csoport az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MTI megbízható forrásból csütörtök délután úgy értesült, hogy a város számlavezető bankja levélben értesítette a polgármestert, addig nem vesz részt a tárgyalásokon, míg az önkormányzat nem hoz döntést az állami kamattámogatás igénybevételéről és az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtható segítség igénybevételéről.

Az ellenzéki képviselők közül az MTI-nek csak az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest sikerült elérni, aki elmondta, hogy az MSZP-s és a Jobbikos képviselő szabadságon van, ő pedig egyedül nem látja értelmét a részvételnek, ezért távol marad az egyeztetéstől.

A Fidesz-frakció közleményében rámutatott, ők arra kérték a polgármestert, hogy csütörtökre rendkívüli ülést hívjon össze két napirendi ponttal, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester véleményük szerint megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a Fidesz-frakció a kormányhivatalhoz fordul jogorvoslatért.

A polgármester "egy olyan egyeztetést kezdeményezett, melynek során érdemi döntés nem születhet (...) Ezért a frakció nem kíván részt venni ezen a programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja" - írta a Fidesz-frakció.

A frakció közölte: Tétényi Éva polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásból még két százalék sem volt esedékes, és számos megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére.

A polgármester csütörtökre a város anyagi helyzetével kapcsolatos döntésekről nyilvános egyeztető tárgyalást hívott össze. A rendezvényre a képviselő-testület tagjain kívül meghívta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalt, a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit. Az itt elhangzott javaslatok alapján született döntések meghozatalára keddre hívott össze rendkívüli testületi ülést.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. "Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, azonban az aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hív össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek" - fogalmazott a kormánymegbízott.

A polgármester sajtóreferense az MTI-vel közölte, öt óra után kívánnak reagálni a Fidesz-frakció közleményére, mert addig több tárgyalást folytatnak a pénzügyi helyzetben érintett szervezetekkel.

Korábban a képviselő-testület Esztergom 2012-es költségvetését 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét.

A polgármester a város gazdasági helyzetére való tekintettel felfüggesztette a képviselők tiszteletdíjának folyósítását, és közölte: az előrejelzések szerint szeptemberre kétmilliárd forint lesz a város hiánya, egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, és az államnak is lesz egy 400 millió forintos inkasszója.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!