Magyarország

2012.07.26. 14:18

Elfogadta a dombóvári testület a Kossuth-szoborcsoportról szóló megállapodást

Szekszárd, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Elfogadta a dombóvári képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén az Országgyűlés Hivatalával a Kossuth-szoborcsoportról kötendő megállapodást - közölte a város alpolgármestere az MTI-vel.

Szekszárd, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - Elfogadta a dombóvári képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén az Országgyűlés Hivatalával a Kossuth-szoborcsoportról kötendő megállapodást - közölte a város alpolgármestere az MTI-vel.Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a megállapodás alapján a budapesti Kossuth téren a szoborcsoport azonos méretű másolatát állítják fel, az eredeti szobrok pedig Dombóváron maradnak.

A határozati javaslathoz csatolt dokumentum azt is rögzíti, hogy a másolatok elkészítéséhez a helyszínen vesznek mintát az alkotásokról, hozzájárulásáért az Országgyűlés Hivatala másfélmillió forintot fizet a dombóvári önkormányzatnak. A Kossuth téren felállítandó másolaton a hivatal feltünteti, hogy köszönet illeti Dombóvár polgárait a műalkotást megőrzéséért.

Tóth Zoltán, a testület városgazdálkodási bizottságának fideszes elnöke előterjesztésében utalt arra, hogy a városgazdálkodási és a kulturális bizottság, valamint Wachsler Tamás, a Kossuth tér rekonstrukcióját tartalmazó Steindl Imre-program vezetője július 12-én egyeztetett a szobrok sorsáról.

A program szakmai csoportja azt javasolta, hogy az alkotások elmozdítása nélkül, szilikonos mintavétellel készítsék el a másolatokat. A munka a helyszínen mintegy 3-4 hónapot vesz igénybe; a módszer költség- és időigényesebb, mint restaurátorműhelyben helyreállítani a szobrokat, így azonban szállítás miatt biztosan nem sérülnek meg az alkotások - olvasható a bizottsági elnök előterjesztésében.

Tóth Zoltán arra is kitért, hogy a hivatal által fizetendő másfélmillió forintot a dombóvári szigeterdei parkban álló eredeti szobrok megóvására fordítják.

Az Országgyűlés a budapesti Kossuth tér rekonstrukciójáról szóló 2011. július 13-ai határozatával döntött arról, hogy 2014. május 31-ig visszaállítják a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatát.

Horvay János (1874-1944) szobrászművész alkotását 1927-ben állították fel Budapesten, a Parlament előtt. A Batthyány-kormány tagjainak teljesalakos szobrait és egy, a magyarság küzdelmét ábrázoló, sokalakos kompozíciót 1952-ben távolították el a térről, 1959-ben Dombóvárra vitték, majd 1973-ban állították fel a szigeterdei parkban.

A szobrok visszaszállítása ellen Szabó Loránd, a város független polgármestere tiltakozó akciót indított, amelyhez több százan csatlakoztak, és októberben a fideszes többségű dombóvári képviselő-testület is kinyilvánította, hogy nem ért egyet az alkotások Budapestre szállításával.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!