Magyarország

2012.07.02. 10:10

Bővülést jelzett a BMI júniusban is

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - A feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi 52,3 pontnál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

Budapest, 2012. július 2., hétfő (MTI) - A feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi 52,3 pontnál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn.

 

A júniusi érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot.

A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek áprilishoz képest. A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése megállt, és hat hónapja ismét növekedésre utal - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Megjegyzik: a korábbi júniusokkal összevetve az idei érték átlag alatti volt. A hosszú távú, 1996 óta mért júniusi átlag (51,5 pont) viszont alulmúlja az e hónapban mért értéket.

A közlemény szerint a termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és így már zsinórban második hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték gyenge közepesnek számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de a mostani a kilencedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor nőtt az idei évben, és negyedszerre az elmúlt nyolc hónapban. Ilyenre utoljára 2009 közepén volt példa.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincegy hónapból harmincszor került 50,0 pont alá, amire korábban nem volt példa.

A közlemény szerint a vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 április és május között tapasztalt csökkenést követően, harmadszor az elmúlt fél évben. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-három az állás.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta, és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

A beszerzési mennyiség indexe szintén emelkedett májusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség erősebb növekedését jelzi.

A beszerzési árak esetében a növekedés üteme mérséklődött, de ezzel együtt is már harminchetedik hónapja növekednek a beszerzési árak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak a második legalacsonyabb júniusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júniusban alacsonyabb lett. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a nyolcadik legalacsonyabb 1995 óta, és némileg átlag alatti havi adatnak mondható.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt májushoz képest, és ötödször jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról beszélhetünk - jegyzik meg a közleményben.

Az index értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel egyértelműen visszakerült 50,0 pont fölé. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az áprilisi érték 50,1 pont lett, így az index értéke 37 hónapja nem csökkent.

 

 

gkv bpt

 

MTI 2012. július 2., hétfő 9:28

 

Címkék#BMI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!