Magyarország

2012.06.27. 15:43

Családi csődvédelem bevezetését javasolja a KDNP

Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Családi csődvédelem bevezetését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a kisebbik kormánypárt elképzelései szerint ezzel azok élhetnének, akiknek van esélyük segítséggel kilábalni nehéz helyzetükből.

Budapest, 2012. június 27., szerda (MTI) - Családi csődvédelem bevezetését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a kisebbik kormánypárt elképzelései szerint ezzel azok élhetnének, akiknek van esélyük segítséggel kilábalni nehéz helyzetükből.

    Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a családi csődvédelem azoknak jelenthetne segítséget, akik törleszteni már nem tudnak, de otthonuk elvesztése, vagy teljes ellehetetlenülésük még megelőzhető vagyongondnok közreműködésével. 

    A frakcióvezető felidézte az eddigi kormányzati lépéseket az eladósodás csökkentése érdekében, így a kilakoltatási moratórium bevezetését, az eszközkezelő létrehozását, a végtörlesztés, az árfolyamgát lehetőségét, valamint a kormány és a bankszövetség megállapodását.

    Rámutatott: a törlesztések komoly gondot jelentenek napjainkban, és sok család kerül csődközeli helyzetbe, vagy jut csődbe.

    Kitért arra, hogy az Országgyűlés április 2-án elfogadott egy határozatot, amelyben felkéri a kormányt, vizsgálja meg a magáncsőd bevezetésének lehetőségét. A KDNP ugyanakkor családi csődvédelmet javasol, ami "talán több a magáncsődnél" - jelezte. 

    Bagdy Gábor országgyűlési képviselő kiemelte: ezzel a megoldással évente 5-15 ezer családon lehetne segíteni. Elképzeléseik szerint többféle opció állna rendelkezésre, és ha a felek nem tudnak megállapodni, bírósághoz lehetne fordulni. Emellett családi csődgondnok, vagyongondnok is segítené az érintett családokat, akik lehetnének szociális munkások, családvédők, vagy érkezhetnének a pénzügyi szférából.

    Ez több éves együttműködést is feltételezhet a helyzet rendezéséig - jelezte, megjegyezve: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, egy ilyen intézményi háttér kidolgozása akár öt-tíz évet is igénybe vehet. 

    Kiemelte: a kormány számos lépést tett már a nehéz helyzetbe kerülők megsegítésére, de a KDNP úgy látja, hogy itt az ideje az olyan hosszú távú lépéseknek is, amelyeknek az eredménye esetleg csak később jelentkezik.

bog bhi

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!