Magyarország

2008.10.20. 06:29

Ketten várnak gyermekszívre

<p>A szeptemberben műszívet kapott Mirjam mellett még egy beteg gyermek vár itthon új szívre - írja a Népszabadság. Hét hónapja azonban nem érkezett ilyen felajánlás, így az orvosok várnak.</p>

A műszíves kislánynak lenne sürgősebb a műtét, hiszen a szervezete legfeljebb félévet bír ki. Mirjam gyakorlatilag az utolsó pillanatban, miniszteri szóra kapta meg az életmentő eszközt, hiszen a műszív-program még nem tartozik az automatikusan finanszírozott kezelések sorába.

Jövőre azonban - ha a parlament jóváhagyja - elkészülhet egy új szabályzás, amely lehetővé tenné az ilyen drága orvosi kezelések befogadását a közfinanszírozásba.

Gyerek donor egyébként alig akad, tavaly tíz vese-, egy máj- és egy szívátültetés valósulhatott meg. Ennek oka, hogy a gyermekintenzíves orvosoknak nagyon nehéz az agyhalál állapotába került kicsi felett beszélni a szülőkkel a szervadományozás feltételiről. Pedig a szervek csak a szülő írásos hozzájárulásával vehetők ki.- írja a Népszabadság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!