Magyarország

2008.10.14. 09:21

Gondnokság alá kerülhet Toller László, így a mandátumát is elveszítheti

<p>Fellebezni nem tud ellene, még értesítést sem kapott arról, hogy lezárult a eljárás férje gondnokság alá helyezésének ügyében Toller László felesége.</p>

Toller Tünde a Független Hírügynökségnek elmondta: szerinte tavasznál korábban nem kerülhet bíróság elé a volt politikus ügye. Toller László állapota változatlan, éber kómában fekszik a család Nyugotszenterzsébeti házában. A szekszárdi gyámhivatal idén januárban indított eljárást Toller László gondnokság alá helyezési ügyében.

A pécsi gyámhivatalhoz korábban egy névtelen beadvány érkezett, amelyben azt kérik, hogy Toller Lászlót helyezzék gondnokság alá. A pécsi hivatal kizárását kérte az ügyből, elfogultságra hivatkozva. Ezért járt el a szekszárdi hatóság.

A gondnokság alá helyezésről a bíróság ítélettel dönt, ezt követően a gondnok kirendelése a gyámhivatal hatáskörébe tartozik.

Mivel a család Nyugotszenterzsébeten él, ezért a Szigetvári Városi Bíróság jár el az ügyben. Az okmányokat várhatóan a hét közepén kapják meg, ezt követően tűzhetik ki a tárgyalást. Az ilyen jellegű eljárásokban orvos szakértőt kérnek fel, akinek a véleménye alapján dönti el a bíróság, hogy cselekvőképes-e valaki, vagy sem. Ez várhatóan hónapokig is elhúzódhat, elsőfokú döntés legkorábban tavasszal várható.

Toller László 2006. június 19-én szenvedett autóbalesetet, amikor hivatali sofőrjével Budapestről Pécs felé tartottak. A 61-es úton, Dombóvár közelében egy szabálytalanul előző autóval való ütközést akarták elkerülni. A manőver miatt a politikust szállító autó felborult, Toller és a sofőrje életveszélyes koponyasérüléseket szenvedett. A sofőr két héttel később meghalt, Toller László azóta is úgynevezett éber kómában van.

A volt polgármester képviselői mandátuma nem szűnt meg, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis egy munkáját ellátni nem képes képviselő mandátuma lemondással, gondnokság alá helyezéssel, vagy halálával szűnik meg. Toller László 2008. januárjáig megkapta tiszteletdíját és költségtérítését összesen nettó 800 ezer forintot. Idén azonban felesége már nem írta alá a férje vagyonnyilatkozatát, amit korábban megtett, ezért Toller László nem kapja tovább a parlamenti juttatásait. Mandátumáról azonban sem ő, sem más nem tud lemondani. Egy pécsi ismeretlen férfi kezdeményezte a gyámhivatalnál, hogy nyilvánítsák cselekvőképtelenné. Ha a bíróság kimondja, gondnokság alá helyezik, így a mandátumát is elveszíti.

A család azért nem kérte, hogy Toller Lászlót nyílvánítsák cselekvőképtelenné, mert töretleül bíznak a politikus felépülésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!