Magyarország

2008.09.19. 07:29

Elkél a Köpönyeg hétfőn – bringás előrejelzés

<p>A hétvégén több vidéki nagyvárosban, míg hétfőn Budapesten demonstrál a Critical Mass elnevezésű biciklis szervezet.</p>

Mint 1998. óta (Magyarországon 2001. óta) minden évben, idén szeptember 22-én is megrendezésre kerül az Európai Bizottság támogatásával létrehozott Európai Autómentes Nap. E jeles nap célja felhívni a figyelmet az autós közlekedés káros következményeire, elősegítve a környezetvédelem érvényesülését, ráirányítva a figyelmet a gyalogos és a kerékpáros, a környezetbarát közlekedési eszközök használatára.

A hétvégén több vidéki nagyvárosban, míg hétfőn Budapesten demonstrál a Critical Mass elnevezésű biciklis szervezet. Céljuk a mindennapos kerékpározás népszerűsítése, a várost érő forgalmi terhelés, és szmog csökkenése, a kerékpárral közlekedők arányának növelése. Tavasszal – világrekordot döntve - közel 80 ezer bringás vonult fel a fővárosi kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében.

A Köpönyeg.hu, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva, az Európai Autómentes Nap és a Critical Mass eszmeiségét szem előtt tartva csatlakozik a kezdeményezéshez, és ebből az alkalomból külön időjárás-előrejelzéssel szolgál:

A következő napok időjárását is az Észak-Európa nagy részén elterülő magas nyomású légköri képződmény - más nevén anticiklon - és ennek peremén a Kárpát-medence térségébe áramló hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő határozza meg.

Pénteken eleinte változóan, majd erősen felhős, keleten borult lesz az ég, északkeleten, északon többfelé, máshol elszórtan várható eső, záporeső. Napsütésre - főleg eleinte - a délnyugati tájakon számíthatunk. Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég és szórványosan számíthatunk gyenge esőre, szitálásra. Délután 11 fok körül alakul a hőmérséklet és az erős, néhol viharos szél tovább rontja a hőérzetünket. Szeles, borongós idő várható, egyre indokoltabbnak látszik a fűtés beindítása.

Vasárnap ehhez képest nem lesz jelentős változás, marad a szürke, hűvös időjárás, főleg északon és nyugaton ismétlődő gyenge esőkkel. Hétfőn várható némi napsütés is, de marad az elmúlt napokra jellemző borongós időjárás, és főleg az északi, valamint az északkeleti megyékben valószínű kisebb eső, zápor.

A bringás demonstrációra indulóknak – a várható csapadék miatt – nem árt Köpönyeggel felszerelkezniük. A felvonulás 18:30-kor indul a Hősök teréről. A hőmérséklet délután 13 és 18 fok között alakulhat.

A folytatás is igazi őszi időt ígér, kellemes „vénasszonyok nyarára” egyelőre igen kicsi az esély.
- Köpönyeg.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!