Magyarország

2008.08.30. 15:58

Világrekord a milotai dió-kígyó

<p>Milota - A Szatmári Fesztivál zárórendezvényét jelentő VII. Nemzetközi Diófesztivál idén kétnapos programkínálattal várja Milotán a látogatókat. <dia width="900" height="700" alt="Világrekord a milotai dió-kígyó 2008.08.30."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vil_grekord_a_milotai_di__k_gy__2008_08_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Világrekord a milotai dió-kígyó 2008.08.30." /></a></dia></p>

A dióval készült ételek, a dióbefőtt és a diólikőr megízlelése mellett azt is megtudhatta a szombaton kezdődött Nemzetközi Diófesztiválra látogató, hogy mekkora a világ leghosszabb diós rúdja. Eláruljuk: a gasztronómiai különlegesség 36 méteren át kígyózott a milotai szabadidő központban, s készítői, a helyi asszonyok a megalkotásával Guinness rekordot állítottak fel.

– A rendezvény célja településünk messze földön híres termése, a dió értékének megismertetése, valamint a vele készült ételek, italok népszerűsítése – fogalmazott Klapka György, Milota polgármestere, miután átvette a Szatmári Fesztivál vándorzászlaját a rendezvénysorozat előző helyszíne, Penyige polgármesterétől. A kilenc helyszínes rendezvénysorozat utolsó állomásán Veres János pénzügyminiszter a hagyományőrzésnek, a múltbeli értékek ápolásának fontosságát hangsúlyozta.

– A Szatmári Fesztiválnak, és a rendezvényeikkel hozzá kapcsolódó településeknek időről-időre meg kell újulniuk, hogy minden évben ide tudják vonzani a turistát – emelte ki Hanusz Árpád, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke.

A változatos program azt bizonyította, Milotán ötletekben nincs hiány, s a szomszédos települések, valamint az ukrajnai Salánk község főzőcsapatainak köszönhetően kóstolnivaló is bőven akadt. A rendezvényen a falu díszpolgárává avatták Szentiványi Péter professzort, a budapesti Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató Fejlesztő Intézet Kht. tudományos szaktanácsadóját, aki szakmai előadást tartott a diótermesztésről.

A Diófesztivál vasárnap kemencés dióskalács sütésének bemutatójával, valamint a dióhoz kapcsolódó népi játékokkal, ügyességi versenyekkel folytatódik.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!