Magyarország

2008.08.28. 13:39

Kulcsár Attila 8 év börtönt kapott

<p>Nyolc év letöltendő börtönre, 10 év közügyektől való eltiltásra és 229 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a Fővárosi Bíróság első fokon, nem jogerősen Kulcsár Attilát a K&amp;H Equities brókerbotrány elsőrendű vádlottját - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.</p>

13,50 K&H ítélet
Kulcsár Attila
8 évet kapott, Rejtő E. Tibort , a K&H volt vezérigazgatóját pedig felmentette a Fővárosi Bíróság a K&H perben csütörtökön első fokon, nem jogerősen. A K&H perben szereplő 24 vádlott ügyében 92 tárgyalási nap, több mint 200 tanú meghallgatása után döntött a Fővárosi Bíróságon Varga Zoltán büntetőtanácsa. A 23 milliárd forintos sikkasztási ügy tárgyalásának jegyzőkönyvei több mint 150 ezer oldalt töltenek meg. A tárgyalás végén a bíróság elrendelte Kulcsár Attila előzetes letartóztatását, akit 4 börtönőr megbilincselve kísért el.

Kulcsár Attilát, a K&H Equities volt üzletág-vezetőjét különösen jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztásért, valamint magánokirat-hamisításért és közokirat-hamisításért 8 év börtönre ítélték, 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és foglalkozásától, ezen felül 229 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.

Kerék Csabát, a Britton C&C Kft. ügyvezetőjét sikkasztásért, magánokirat-hamisításért és pénzmosásért 5 év börtönre ítélték, Rejtő E. Tibort, a K@H Bank volt vezérigazgatóját felmentették, Mészáros Jánost, a Britton C&C Kft. másik ügyvezetőjét pedig 3 évi próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönre ítélték. El Abed Hasan, az El-Zor Kft. ügyvezető igazgatója pénzmosásért 1 év 8 hónapot, b, a Montrade Ltd. magyarországi munkatársa 1 év 6 hónapot kapott 3 évre felfüggesztve. Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Részvénytársaság volt vezérigazgatója 3 év börtönt kapott, Kelemen László ügyvéd orgazdaságért 1 évet kapott 3 évre felfüggesztve és egyben előzetes mentesítésben részesült. Garamszegi Gábor, a Betonútépítő Rt. volt vezérigazgató-helyettese 3 évi börtönt, Forró Tamás, a Zöld Újság Rt. egykori elnök-vezérigazgatója 3 évre felfüggesztett 1 év 6 hónapot kapott. Schönthal Henrik, a Montrade és a Balmoral cégek társtulajdonosa sikkasztásért és pénzmosásért 4! év szabadságvesztést kapott, Dunai Györgyöt, a Betonútépítő Rt. volt vezérigazgatóját felmentették.

A többi vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, általában 1 és 2 esztendő időtartamban, illetve 75 ezer forinttól 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetést róttak ki rájuk. 3 vádlottat pedig próbára bocsátottak. A legtöbb esetben mellékbüntetésként vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

Varga Zoltán a több mint 400 oldalas ítélet csaknem 4 órán át tartó szóbeli indoklásakor hangsúlyozta, hogy bármennyire is központi alakja volt a bűncselekményeknek Kulcsár Attila, akinek ügyészségi vallomásait 600 oldalon rögzítették, az ítélet nem pusztán az egykori bróker vallomásain alapul, hanem számos okiraton és a szakértői véleményeken is.

Az ítélet - a próbára bocsátott vádlottak kivételével - nem jogerős, mert a többiek esetében sorra fellebbeztek. Az ügyész Rejtő E. Tibor és Dunai György ügyében szeretné elérni a bűnösség megállapítását, több vádlottnál pedig különösen Kulcsár Attila és Schönthal Henrik esetében súlyosításért fellebez. Szinte valamennyi vádlott védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbez majd.

Az ügyész indítványozta valamennyi letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlott előzetes letartóztatását, de a bíróság egyedül Kulcsár Attila előzetes letartóztatását rendelte el.


13,30 Kulcsár Attila előzetesbe kerül
Kulcsár Attila
előzetes letartóztatását rendelte el csütörtökön a Fővárosi Bíróság - számolt be a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Kulcsár Attilát, a brókerbotrány elsőrendű vádlottját nyolc év letöltendő börtönre, 10 év közügyektől való eltiltásra és 229 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a Fővárosi Bíróság csütörtökön első fokon, nem jogerősen. A

Az ügyész Kulcsár Attilával összesen 7 ember előzetes letartóztatásba vételét kezdeményezte a per vádlottjai közül, de a többit elutasította a bíró.

Kulcsár Attila eddig lakhelyelhagyási tilalom alatt állt.


A per másodfokú vádlottja, Kerék Csaba, a Britton cégcsoport egyik tulajdonosa 5 év börtönt kapott, míg Rejtő E. Tibort, a K&H Bank egykori vezérigazgatóját felmentették.

  • Tumultuózus jelenetek, majd szünet a tárgyaláson
  • Magyarország hírei
  • Balesetek, bűnügyek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!