Magyarország

2008.07.08. 13:33

Uzsorások Tiszadadán és Érpatakon

<p>Tiszadada, Érpatak - Zsarolás bűntettének megalapozott gyanújával vett őrizetbe a Tiszavasvári Rendőrkapitányság egy feltételezett uzsorást és 20 éves segítőjét.</p>

13:30: Kevés esetben derül ki

A számokból jól látszik: egy év alatt mindössze pár tíz eset kerül a rendőrség tudomására, ezek közül nagyon kevés azon esetek száma, amikor büntetni is lehet az elkövetőt. Ezek a kétes ügyletek jellemzően nem kölcsönszerződésként jelennek meg, hanem adásvételnek álcázzák: ha a kölcsönt felvevő határidőig nem fizet, az ingóság azonnal átmegy a kölcsönt adó tulajdonába.

Ha a sértett bíróság előtt támadja meg az ilyen uzsorás kölcsönszerződést, akkor a bíróság pontosan a "feltűnően aránytalan előny", vagyis a feltűnően magas kamat miatt meg is állapítja a szerződés semmisségét. Ezért inkább az a jellemző, hogy adásvételi szerződést kötnek a felek.

Aki "meg van szorulva", az szinte bármilyen feltételt elfogad azért, hogy a banki hitelnél gyorsabban, szinte azonnal pénzhez jusson, még akkor is, ha a fedezetül kínált ingóság értékének felét kaphatja meg kölcsönként.

A nagy trükk

Az esestek tanulsága szerint uzsorás fedezetként a kölcsön dupláját kéri, – érthető módon – leggyakrabban gépkocsiban köttetik meg az üzlet. Erre adásvételi szerződést kötnek a felek, ami tartalmában hamis, hiszen a szerződési szándékuk nem az adásvételre irányul, hanem a kölcsönszerződésre.

Ha az uzsorás nem kapja meg időben a pénzét, az adásvételi szerződés birtokában legálisan átíratja az autót a saját nevére, még behajtóember sem kell hozzá. Ha a sértett mégis ügyvédhez fordul az ügylet miatt, akkor azzal kell szembesülnie, hogy minden hivatalosan, törvényesen "le van papírozva".

12:40: „Megöllek, ha nem adod meg a tartozást!”

A rendőrség úgynevezett „Uzsoranaptárral” szeretné felhívni a figyelmet az egyre szaporodó, „ördögi kör elvén” működő illegális kölcsönügyletekre.

Egy merőben új programot dolgozott ki az uzsorások, illetve azok visszaélései ellen a Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Rendőr Főkapitányság. – A jelenlegi és az elmúlt időszakban ismertté vált ügyek tanulságait szeretnék megosztani a veszélyezetett rétegekkel, azaz be kell mutatni a folyamatot minden negatív, sajnos biztosan bekövetkező következményével együtt – áll a közleményben.

A veszélyeztetett írni, olvasni nehezen tudó potenciális sértetti körnek az uzsorakölcsön felvételének szinte minden esetben bekövetkező következményeit a tervek szerint képregény formájában dolgozzák fel. Ez egy füzetes formátumú regény lesz, illetve plakátszerű ún. „Uzsoranaptár”, ahol 12 hónap leforgása alatt pörgetik le képekben a esetek során a nyilvánosságra került eseteket és azok súlyos következményeit.

A rendőrség illetékesei remélik, hogy az intézkedések által megszűnik, de mindenképpen csökken azoknak a cselekményeknek a száma, ahol a nem fizető adóstól ilyen módon kérik a már régen, mennyiségében kifizetett kölcsönösszeget: „Megöllek, az élettársadból pedig kirugdosom a gyereket, ha nem adod meg a tartozást.”

A helyzetet nehezíti, hogy az elsősorban érintett, többszörösen hátrányos helyzetű lakosság egyszerű körülmények között él, jelentős részük írástudatlan, legalábbis formálisan analfabéta. Másrészt a rendőrséggel, más hatósági személyekkel, így az önkormányzati alkalmazottakkal szemben is bizalmatlanok, nem látnak problémáikra megoldást.

A programban fontos szerepet szánnak a rendőrök a települési–

és a kisebbségi önkormányzatok felvilágosító munkájának is, így – a közlemény szerint – „kitörési esélyt” biztosíthatnak az áldozatok számára az állandó körforgásszerű kölcsönökből.

A sértettek jelentős része egy 10.000 Ft-os havi 100 %-os kamatra felvett hitelre félév alatt 500.000 Ft-os is kifizet, vagy 100.000 Ft egyszeri kölcsönre 4,5 éven keresztül havi 25.000 Ft körüli összeget fizet ki, amikor már azt mondja a sértett, hogy most már elég.

10:55: A rendelkezésre álló adatok szerint az 50 éves tiszadadai férfi egy falubeli családnak márciusban adott kölcsön 20.000 forintot, amiért következő hónapban a dupláját szedte be. Az uzsorás azonban nem elégedett meg ennyivel, késedelmi kamat címén további összegeket követelt. A rendőrségi adatok szerint a folyamatosan megöléssel fenyegetett, segélyekből tengődő család júliusig összesen 145.000 forintot adott át a férfinak és társának.

A házaspár végül már annyira rettegett, hogy öt hónapos kislányukkal elhagyták házukat és a szabadban éjszakáztak, nehogy megtalálják őket. A rendőrséghez csak most mertek fordulni. A Tiszavasvári Rendőrkapitányság a sértettek védelme és az eljárás eredményes lefolytatása érdekében kezdeményezi az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Hasonló ügyben, önbíráskodás bűntett megalapozott gyanújával az Újfehértói Rendőrőrs hallgatott ki egy 48 éves érpataki asszonyt. Az eljárás adatai szerint a gyanúsított 20.000 forintos kölcsön fejében másfél hónap múlva már 65.000 forintot követelt 23 éves áldozatától. Amikor a fiatal nő hétfőn felvette a családi pótlékot, az uzsorás azonnal elvett 55.000 forintot. Azt mondta, ha a maradék tízezret nem százszázalékos kamattal kapja vissza, megszurkálja adósát. A gyanúsított szabadlábon védekezhet - mondta el Fülöp Gergely rendőrfőhadnagy.

Így látják a témát fórumozóink:

minder írja:
Veszett fejsze nyele: A gáz az, hogy a rendőrségnél nagyon későn tudatosult, hogy káosz van. A szellem már kiszabadult a palackból és nagyon nehéz visszacsukni.... Az emberek bizalma teljesen megszünt a rendőrség iránt amit a legutóbbi esetek is igazolnak:
- árammal védik kiskertjüket illetve életüket a borsodi kisfalvak nyugdíjasai.
- a rendszeres színesfémlopások után már feljelentést sem tesznek. Minek?
- az erdőirtó szociálisan hátrányos helyzetű embereket sem jelentik fel az erdőgazdák akiket bónuszként állambácsi megbüntet milliókra emiatt!”
malom írja:
Miért gondolják,hogy csak a Taktaközben van ilyesmi.Széles körben elterjedt az uzsora és a szocpollal való visszaélés a Csereháton és Abaújban is.Itt is ki kellene nyomozni.”
pet57 írja:
„Talán máshol is ez megy, Felsővadász Kossuth utcán egy "úriember" BMW-t tart ezekből az uzsorakölcsönökből. Persze saját berkeken belül. Ilyen helyeken kellene, hogy szétnézzen a Cigányvajda. Ha már megválasztották és igéreteket tett. ” Szóljon hozzá Ön is!

Kapcsolódó cikkek:

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!