Magyarország

2008.06.03. 08:56

Rövidülhetnek a várólisták

<p>Nem utasíthatják el a jövőben a területükön kívülről érkező járóbetegeket azok a kórházak, ahol az országosnál rövidebbek a várólisták. Ezt javasolja a szaktárca a Világgazdaság birtokába került dokumentum szerint.</p>

Az előterjesztést az Egészségügyi Minisztérium a Parlament illetékes bizottságának készítette. A lap emlékeztet arra, hogy az egy évvel ezelőtti kórházkarcsúsítás korrekciója júliustól várható. A dokumentum szerint a legtöbb tervezhető műtétet Magyarországon egy hónapon belül elvégzik.

A várólisták a korábbi hazai gyakorlathoz képest hosszúak, de az uniós gyakorlatnak megfelelnek. A várólistákban egyébként jelentős eltérések alakultak ki a régiók és a kórházak között.

A dokumentum készítői megoldásként a kapacitások korrekcióját javasolják, valamint megfontolandónak tartják, hogy a 60 vagy 90 napnál régebben várólistás betegek más kórházakban próbáljanak szerencsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!