Magyarország

2008.06.11. 06:21

Farkas Bertalan, a mi Bercink Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - A gyulaházi születésű Farkas Bertalan huszonnyolc éve május 26-án indult a Szojuz-36 fedélzetén a világűrbe: most Nyíregyházán ünnepelt barátaival, volt oktatójával a mi Bercink, akit már senki nem törölhet ki a történelem könyvekből! <dia width="900" height="700" alt="Farkas Bertalan, a mi Bercink Nyíregyházán 2008.06.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Farkas_Bertalan__a_mi_Bercink_Ny_regyh_z_n_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Farkas Bertalan, a mi Bercink Nyíregyházán 2008.06.10." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/rozma-gyula-repulogep-urrepules-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Rozman Gyula: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/farkas-bertalan-urhajozas-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">A kozmonauta mesélt: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-farkas-bertalan-urrepules.wmv/viewer.html" target="_blank">Berci Nyíregyházáról: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/repultunk-szon-farkas-bertalan.wmv/viewer.html" target="_blank">Szálljon be velünk Berci mellé: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Farkas Bertalant hihetetlen nagy szeretettel fogadták a Nyíregyházi Repölőtéren kedden délután.

Még érkezése előtt elcsíptük Berci első oktatóját, Rozman Gyulát, aki mondott néhány szót a fiatal repülősről:

- Az akkori repülőkluboknak alapvető feladata volt az utánpótlás biztosítása - kezdte Rozman Gyula. - Berci egy fényeslitkei fiúval kezdett (Széles Béla) az 1965/66-os évfolyamban: ősztől következő őszig voltak itt, utána következett a légierőhöz való bevonulás.

- Berciék nagyon szerették a repülést, ám szigorú szabályokat kellett betartaniuk: gyakori volt, hogy azt mondtuk a gyermeknek (főleg egyedülrepülés után, mikor már maga dönöttbizonyos dolgokról), ha valami szabálytalanságot vétett, hogy akkor most egy hónapig nem kell beleülni a repülőgépbe, de minden üzemnapon itt kell lenni, mosni a gépet, takarítani...játékszabályok voltak. Berci nagyon akart, szorgalmas volt és kitartó - zárta Rozman Gyula.

- Az ember életében sok olyan dátum van, melyet megjegyez: ilyen a születésnpa, és ilyen a világűrből való visszajövetlet vagy startot is - mesélte Farkas Bertalan. -

Kíváncsiak voltunk, hogy a mi Bercink, ha valaki felhívná és azt mondaná: gyere velem a világűrbe, mit reagálna.

- Körülbelül 470-en vagyunk ma a világon, akik jártak már a világűrben, azt hiszem, erre a kérdésre mindannyian igennel válaszolnánk.

- A Szojuz-36-tal startoltunk: 9 perc 20 másodperc alatt 240 km magasan lenni...nem semmi. Én ugyan vadászpilóta voltam, tudom mi a repülés, de azért ez egy más műfaj. Az első másodperc, mikor beszálltunk a kabinba, az örökké megmarad!

A 28 évvel ezelőtti visszatérésnél valóban hiba csúszott a rendszerbe - kérdeztük.

- A földetérési sebesség csökkentésére van négy darab hajtómű beépítve a leszálló egységbe - mondta Berci. - Ez nálunk nem működött, és nagyon nagyot estünk. Nem ezt vártuk, de ezt kaptuk, ám szerencsésen végződött!

Berci nem akart vadászpilóta lenni

- Gyulaházán születtem. A gimnáziumi padtársam jóvoltából indult el a repüléshez való kötődésem, mert ő vadászpilóta akart lenni, én meg nem... Aztán addig beszélt rá, míg nem sikerült. Nyíregyházán kezdtem repülni, így valami hihetetlen módon kötődök ehhez a városhoz... (egyébként focista szeretett volna lenni Berci - a szerk.)

Kapcsolódó cikkek:

- Vékony Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!