Magyarország

2008.05.21. 19:34

Három hét az átlagos várakozási idő a kórházakban

<p>Átlagosan három hetet kell várniuk a betegeknek a kórházak többségében a nem sürgős beavatkozásokra - ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet áprilisi összesítéséből.</p>

Ahogy korábban, úgy most is a csípő- és térdprotézis-műtétek előjegyzési listája a leghosszabb, de a gerincstabilizáló műtétekre is sokat kell várni, van olyan kórház, ahol csaknem 2 évet.

A Felügyelet szerdai közleménye szerint a vizsgált 48 intézmény adatai egy-két kirívó esettől eltekintve hasonlóak, mint Európa legtöbb államában. Szintén kiderül a dokumentumból, hogy a kórházaknál a várkaozás hosszúsága nagyjából ugyanakkora maradt, mint tavaly év végén, amikor a legutóbbi összesítés készült.

Egy-két kivétel azért van: áprilisban 25 nappal kevesebbet kellett várni a csípőprotézis-beültetésekre, mint tavaly, viszont a térdprotézis operációkra 26 nappal többet.

Az egyes intézmények közötti különbség nagyon nagy: van olyan kórház például, ahol egy gerincsatbilizációs műtétre 575 napot, kell várni, de olyan is, ahol csak 1-2 napot. Ugyanez a helyzet a csípő-, illetve térdprotézisműtétekkel: akad olyan intézmény, ahol 2 héten belül elvégzik, de van olyan is, ahol 2-3 évet kell ezekre a beavatkozásokra várni.

A kórházaknak havonta kell a felügyeletnek jelentenie 20 féle olyan beavatkozás átlagos várakozási idejéről, amely nem sürgős. A fentieken kívül például a szürkehályog, vagy nőgyógyászati műtétek előjegyzési hosszúságáról. A csípő-, térd-, és gerincműtéteket leszámítva a több operációra átlagosan 30 napnál kevesebbet kell várni.

· Három hét a várakozási idő a kórházakban
· Tomcat-et jogerősen megbüntették
· Helyszíneltek, de nem csak sérültet találtak
· Magyar fiatal találmánya a Marson
· Életveszély: gumicsizmával fűtenek
· Gépek tartják életben az elgázolt gyereket
· 260-nal száguldozott, amikor lekapcsolták
· Szexuálisan inzultálták, válaszul levetkőzött
· Nagyot akart köpni, kiesett az erkélyről
· Büntetés az egyedi gyalogátkelőkért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!