Magyarország

2008.04.28. 16:26

Szűcs Erika miniszter szalagátvágásról, lélekről

<p>Miskolc - A szociális területre fordított pénz hatékonyabb elköltése az egyik legfontosabb feladat. Szűcs Erika miskolci alpolgármester (lesz) a szociális és munkaügyi tárca első embere. Interjú az új miniszterrel.</p>

Hétfő reggeli hír, hogy a szociális és munkaügyi miniszteri posztra Szűcs Erikát, Miskolc alpolgármesterét jelöli a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc hétfőn délben bejelentette a tényt. Interjúalanyunk Szűcs Erika.

BOON: Miféle sikerélményre, eredményre számít miniszterként? A kormány megítélése negatív rekordot dönt. Nehéz helyzetben van a szociális rendszer, nehéz helyzetben vannak emberek milliói. Rengeteg az álláskereső, vagy állást nem kereső, de munkanélküli. Miközben újra és újra azt hallani-olvasni: ahhoz, hogy jusson pénz más területekre, éppen ebből a szférából kell elvonni. Milyen kilátások ezek?
Szűcs Erika: Nem gondolom, hogy általánosítani kellene. A szociális terület sokrétű, összetett, nem szabad ráhúzni egy sablont. Beletartozik a nyugdíjasok ügye, az állásnélkülieké, a fogyatékkal élőké, a gyerekek ellátása, és sorolhatnám. Valóban: vannak különösen nehéz területei. Pénzt elvonni ebből a szférából csak olyan esetben lehet indokolt, ha az egyensúly helyreállításáról van szó...

BOON: Igen, erre hivatkoznak...
Szűcs Erika:... Én viszont azt mondom, és nem egyedül, hanem a szakemberekkel együtt, hogy a pénzek elköltésének hatékonyabbá tétele a feladat. Pár napja Lillafüreden volt egy konferencia, amely a gyermekszegénységről szólt, egyben arról, mi módon lehet minél eredményesebben tenni ellene. Ilyen módon. A hatékony, célirányos finanszírozással. Vagyis úgy, hogy adatokat kell gyűjteni, és azok birtokában támogatni a szociális szolgáltatásokat, a gyermekvédelmet, a családgondozást.

BOON: Most nem így van? Ez valami új felfedezés?
Szűcs Erika: A hatékonyságon van a lényeg. Azon, aminek hiányát sokszor magunk is érezzük, és az emberek is számonkérik rajtunk.

BOON: Visszatérve a bevezetőben feltett kérdésre: hogyan lehet sikerélményhez jutnia miniszterként?
Szűcs Erika: Megszoktam Miskolcon, hogy nem a szalagátvágásos, hanem a lélekkel és élettel megtöltött feladatok találtak és találnak meg

BOON: De mitől lesz jobb a leszakadtak, leszakadók helyzete? Mitől csökken a szegénység? A mélyszegénység?
Szűcs Erika: Február végén 470 ezren kerestek munkát Magyarországon. Közülük 230 ezer embernek mindössze nyolc általánosa van, vagy annyi sem. Az ő helyzetükön nem javít, akárhány befektető jön ide. Nekik, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetűeknek arra van szükségük, hogy ne alakuljon ki olyan életstratégiájuk, amely szembemegy azzal a közfelfogással, amely a munkát, a hasznos tevékenységet tartja szem előtt. Pozitív példákkal, eredményes ösztönzőkkel kell elérni náluk a jó irányú változást. A szegénységnek nem szabad társulnia a deviáns magatartással.

BOON: Ez tekinthető miniszteri programjának? Ennek elérése?
Szűcs Erika: Mondhatjuk, hogy igen. De persze úgynevezett hivatalos miniszteri programom még nincs, ezt a következő napokban dolgozom ki részletesen.

BOON: Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén számíthat-e az ön "protekciójára"?
Szűcs Erika: Miskolcnak és Borsod-Abaúj-Zemplénnek nem miattam jár pozitív diszkrimináció, hanem azért, amiért eddig is az járt: nehéz, roppant hátrányos helyzete miatt.

BOON: Gondolom, az alpolgármesteri poszttól elbúcsúzik.
Szűcs Erika: Igen. A kettő együtt nem megy.

Szabados Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!