Magyarország

2008.04.25. 15:18

Még Őszöd után is jobb volt a kedvünk

<p>Százas skálán 21 pontra értékeljük, hogyan mennek a dolgok Magyarországon. Ez a mélypont.</p>

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után jobb volt a közérzetünk a Századvég és a Forsense felmérése szerint. A kutatók által mért 21 pontos index széles körű elégedetlenséget tükröz, olyat, amilyenre még nem volt példa Magyarorságon. Mindez azt jelenti, hogy a megkérdezettek 73 százaléka közepesnél is rosszabbra értékeli azt, "ahogyan mennek a dolgok".

Különösen a kormánypárti szavazók elkedvetlenedése szembetűnő, az év első hónapjaiban közel 15 pontot zuhant az úgynevezett közérzet-indexük.

Megosztja a válaszadókat az SZDSZ távozása a koalícióból. Közel ugyanannyi megkérdezett (42 illetve 43 százalék) támogatja illetve ellenzi a lépést, amelyet a szocialista szavazók kétharmada helytelenít.

A Fidesz szavazók viszont hasonló arányban helyeslik azt. Az összes megkérdezett 35 százaléka úgy válaszolt: romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye a döntést követően, javulásról mindössze 6 százalék számolt be.

A közvélemény-kutatók végezetül öt lehetséges forgatókönyvet kínáltak fel. Ezek közül továbbra is az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb (43 százalékos). A második legnépszerűbb forgatókönyv a jelenlegi koalíció helyreállítása, ezt 15 százalék támogatja. Valamivel kevesebben üdvözölnének egy Gyurcsány Ferenc nélküli MSZP-SZDSZ koalíciót. Egy Gyurcsány vezette kisebbségi kormány viszont mindössze 10 százalék szerint volna kedvező megoldás.

S noha a szocialista szavazók több mint kétharmada bizakodó, az összes válaszadó 54 százaléka nem tartja valószínűnek, hogy az MSZP
képes lehet a következő választásokig kisebbségben kormányozni.

  • Nyakkendőadó helyett hülyeségadó
  • A felesleges vásárlás lesz a vesztünk
  • Vacsora ötven méter magasban Vacsora ötven méter magasban 2008.04.24. Video
  • Túl vannak a háromszáz forinton
  • Tankönyv a szexről
  • Még a hullaházból is lopnak
  • Szombaton temetik Antal Imrét
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!