Magyarország

2008.04.09. 20:48

Kóka: A gazdasági gondok felszámolásához az adóreformon át vezet az út

<p>Bukarest - Négy év alatt 18 milliárdról 46 milliárd euróra nőtt Romániában az állam bevétele az egykulcsos adó bevezetése után, az átlagbérek pedig havi 8-ról 15,8 millió lejre emelkedtek - mondta el Kóka János, miután Bukarestben találkozott Călin Popescu-Tăriceanu román miniszterelnökkel.&#160;<A href="http://video.szon.hu/search/k%C3%B3ka/members.szon_szerkesztoseg/flv-koka_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Nincs okunk pánikba esni <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az SZDSZ elnöke Magyarországon 2010-2011 körül látja bevezethetőnek az egykulcsos adót, méghozzá 18 százalékos mértékben.

Magyarországon a gazdasági gondok felszámolásához az adóreformon át vezet az út - közölte Kóka János. Romániában 2004-ben vezették be az egységes 16 százalékos egykulcsos adót, ezzel párhuzamosan viszont kivezettek mindenfajta kedvezményt. Kóka János a román miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után azt mondta: Romániában jelenleg 8 százalékos a gazdasági növekedés, amely még a rendkívül rosszul teljesítő mezőgazdasággal együtt is eléri a 6 százalékot. 2004 és 2008 között 4,5 millióról 4,8 millióra nőtt a munkahelyek száma, az átlagos nyugdíjak mértéke pedig 2,4 millió lejről havi 7 millió lejre emelkedett. Emelkedtek az állami bevételek is, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy az adórendszer átalakításával nőtt a legális, bejelentett fizetések száma.

Kóka János elmondta azt is: a román miniszterelnök figyelmeztette arra, hogy a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés sem hoz azonnali politikai népszerűséget, illetve, hogy az egykulcsos adóból, ha egyszer bevezetik, nincs visszaút.

Kóka János szerdán Bukarestben tárgyalt a román gazdasági miniszterrel, illetve Markó Bélával, az RMDSZ elnökével is. Ez utóbbi találkozó után az SZDSZ elnöke azt mondta: a közös autópályaépítések mellett keresni kell az együttműködés egyéb lehetőségeit is. Példaként Kelet-Magyarország és Erdély lehetséges együttműködését említette egy közös fejlesztési térség kialakításában.

Kóka János szerdán indult három napos, európai adó- és gazdaságpolitikai körútra. Az SZDSZ elnöke három ország liberális miniszterelnökének meghívásának tesz eleget. Az első állomás Bukarest volt, majd Helsinkiben, végül pedig Tallinban ismerteti pártja adó- és gazdaságpolitikai reformterveit. Kóka Jánost elkíséri Eörsi Mátyás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke, és Szent-Iványi IstvánSZDSZ-es EP-képviselő is.

Kapcsolódó cikkek:

  • Az SZDSZ Országos Tanácsának ülése
    Rendkívüli küldöttgyűlés összehívását javasolja április 27-ére az SZDSZ Országos Tanácsa (OT), és azt, hogy ott is a koalícióból való kilépésről döntsenek.
  • Ragaszkodnak a zsíros állásokhoz
    A koalícióból való kilépéssel az SZDSZ nemcsak a bársonyszékeket, hanem zsíros állásokat is elveszíthet.
  • Adóreform-alapot hozna létre az SZDSZ
    Ebbe a többletadó-bevételt és az állami kiadáscsökkentésből származó pénzt tennék, amelyet kizárólag a költségvetési hiány és az adók mérséklésére lehetne felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!