Magyarország

2008.04.29. 18:10

Ismét tiltakoznak a civil szervezetek a Közép-Európa Rali ellen

<p>Budapest - Ismét tiltakozik 51 civil természetvédő szervezet, mert két környezetvédelmi hatóság is hozzájárult ahhoz, hogy a napokban véget ért Közép-Európa Rali természetvédelmi területeken haladhatott át.</p>

A Natura 2000 programhoz tartozó területeken jelenleg is folyik a gépjárművek, illetve a nézők által tönkretett növényzet felmérése - írják közleményükben a civilek. A környezetvédők már másodszor tiltakoznak, korábbi ellenvetéseiket - véleményük szerint - a hatóságok nem vették figyelembe.

A természetvédők szerint az engedélyt kiadó Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, illetve a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szó nélkül eltűrte, hogy a futamokat a beadott fellebbezések elbírálása előtt, az eredeti nyomvonalon megtartsák. A szervezetek arra kérik Szabó Imre környezetvédelmi miniszter-jelöltet, hogy kinevezése után rendeljen el vizsgálatot.

A civilek azt szeretnék megtudni, hogyan kaphatták meg a szervezők a gyorsított engedélyt a futamok megrendezésére, melyek azok a "rendkívüli körülmények", amelyekre hivatkoztak. A természetvédők alibi-előírásoknak tartják azokat a rendelkezéseket, amelyeket a rali idejére bevezettek, például az előírt 50 kilométer/órás sebességkorlátozást, a nyomvonal-elhagyási tilalmat, illetve, hogy a védett növényeket legfeljebb 30 centiméterre közelíthették meg a járművek. A civilek azt mondják, nehezen lehet megbízni a környezetvédelmi hatóságokban, ha nem érvényesítik a védett természeti területekre vonatkozó rendelkezéseket.

Tiltakozó levelükben szomorúnak tartják, hogy a környezet védelmére hivatott hatóságok munkájukat ilyen színvonalon végzik, illetve, hogy a "Föld Napján" tartott természetkárosító rendezvény közpénzekből kaphatott 52 millió forint támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!