Magyarország

2008.04.25. 18:46

Egy jó akció: Legyen mindenki JÓFEJ!

<p>Nyíregyháza – A kampány célja az ittasan okozott balesetek számának csökkentése. Az idei akció pénteken indul és egész nyáron át tart Budapest nagyobb szórakozóhelyein és vidéki fesztiválokon.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/jofej-kampany-jozan-vezetni-sofor-auto-ittas-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/legyen-mindenki-jofej/cn/szon-news-km_01-20080425-040729"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

18:30: Ismét elindul a JÓFEJ, azaz a Józan Felelős Járművezető kampány a riasztó közúti baleseti statisztikák javításáért. A szórakozóhelyeken és fesztiválokon arra kérik a fiatalokat, hogy ha alkoholt fogyasztottak, semmiképpen se üljenek autóba.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége négy éve rendezi meg JÓFEJ nevű figyelemfelkeltő kampányt. Az idei akció pénteken indul és egész nyáron át tart Budapest nagyobb szórakozóhelyein és vidéki fesztiválokon, a célja pedig az, hogy a fiatalok bulizás közben is tartsák észben, hogy az autóvezetés felelősséggel jár.

Az akcióban részt vevő helyekre autóval érkező fiatalok „Jófej" feliratú karkötőt kapnak, amivel jelzik, hogy nem fogyasztanak alkoholt, felelősséget vállalnak társaikért és épségben hazafuvarozzák őket. A sofőrt távozáskor ellenőrzik, és ha valóban nem ivott, ajándékokat kap. Azokat, akik mégis alkoholt fogyasztottak, megkérik, hogy ne üljenek volán mögé.

Több megyei szórakozóhely tulajdonosát is megkérdeztük a kampánnyal kapcsolatban, s valamennyein elmondták: azt tapasztalják, hogy ma már kevésbé felelőtlenek a fiatalok, mint korábban. – Néhány évvel ezelőtt még valóban nagyon sok diszkóbaleset történt, de ma már szerencsére ez nem jellemző – mondták, s megerősítették: a kultúrált italfogyasztás valóban fontos, s azt látják, hogy ezekért a balesetekért nem a szórakozóhelyek a felelősek, hiszen sok fiatal nem a diszkókban fogyaszt alkoholt, hanem megveszik az italt különböző boltokban, nem egyszer pedig akkor is kiszolgálják őket, ha nincsenek még 18 évesek.

Balesetek

A közúti balesetek 13–14 százalékát ittas vezetők okozzák. A kerékpárosok esetében ez az arány ennél magasabb: minden negyedik-ötödik balesetet ittas biciklisek okoznak.
2007-ben százötven halálos, 1023 súlyos és 1681 könnyű sérülést okozott az ittas vezetés. Az idei esztendő első negyedévében az ittas vezetők okozta balesetek aránya valamelyest csökkent, és az átlagos 13 százalékhoz képest most tíz százalék körül van.

17:15: Italmérés: Nem érdemes kockáztatni

Egy nagyforgalmú út melletti kocsma (italkimérés) sokat tapasztalt tulajdonosa név nélkül kívánta elmondani véleményét.

– Nekem nincs gondom, vagyok olyan tapasztalt, hogy ránézek valakire, és megmondom, hány éves. Volt viszont problémánk, amikor az egyik dolgozóm kiszolgált egy 18 év alatti vendéget.

Manapság azt látom, a fiatalok magabiztosak, határozottak, s egy kicsit korán is érnek, így tényleg nagyon nehéz eldönteni, kit lehet kiszolgálni és kit nem. Ez vonatkozik a lányokra is! Nem érdemes kockáztatni. Látnák, mennyire megsértődik az, akitől kérem az igazolványt. Ezért, ezzel is óvatosan kell bánni. Sajnálatos, hogy rengetegen megkapják az autót a szülőktől, aztán a barátoknak, a lányoknak meg akarják mutatni, hogy „kik” ők.

Mindenesetre, aki be akar rúgni, azt nem lehet megakadályozni. Így, vagy úgy beszerzi az italt. A legtöbbször egy-egy idősebb barátot kérnek meg. Megtörtént olyan is, hogy üveggel a kezében akart bejönni egy illuminált fiú. S ő volt felháborodva, mikor kiküldtem. Szerintem határozottsággal, és megfelelő szigorral célt érhet az ember – emelte ki a tulajdonos.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Dankó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!