Magyarország

2008.03.12. 18:06

Pótmagánvád Gergényi Péter ellen "műveleti terület" ügyben

<p>Bírósági eljárás indulhat Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány ellen, mert a bíróság elfogadta Szerdahelyi Szabolcsnak, a Deport 56 vezetőjének pótmagánvádját a Kossuth tér két évvel ezelőtti műveleti területté nyilvánítása ügyében.</p>

A végzés nem jogerős, mert Gergényi Péter fellebezést nyújthat be. Ha ezt nem teszi, vagy elutasítják, akkor megkezdődhet a tárgyalás, melyben Szerdahelyi Szabolcs képviseli a vádat.

A Deport 56 korábban hivatali visszaéléssel vádolta meg Gergényi Péter. A Központi Nyomozó Főügyészséghez benyújtott vádindítványt három megállapításra alapozta Szerdahelyi Szabolcs. Az első pont szerint Gergényi Péter 2006 október 23-a után műveleti területté nyilvánította a budapesti Kossuth teret és ezzel a gyülekezési jog gyakorlásától megfosztotta az embereket. A második állítás, hogy az akkori főkapitány ezzel hatáskörét is túllépte, mert egy rendelet szerint a védett létesítmények őrzéséről a Köztársasági Őrezred és nem a Budapesti Rendőr-főkapitányság gondoskodik. Végül Szerdahelyi Szabolcs szerint Gergényi Péter a Deport 56 2006 december 9-ére a Kossuth térre bejelentett tüntetését hatáskör hiányában visszautasította.

A bíróság korábban elutasította a Deport 56 keresetét, ezért Szerdahelyi Szabolcs pótmagánvádat nyújtott be.

Szerdahelyi Szabolcs, a Deport 56 elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a most kézhez kapott végzésben a bíróság elfogadta a pótmagánvádat. A Deport 56 szerint a bíróság kimondta, hogy a vád törvényesnek tekinthető, hiszen a benne foglalt cselekmények ténybeli és jogi alapja a szükséges mértékben fennáll. A végzés nem jogerős, mert Gergényi Péter fellebbezhet ellene.

Az ügyészség is vádat emelt

Vádat emeltek Gergényi Péter ellen hatrendbeli szolgálati visszaélés miatt. Budapest egykori rendőrfőkapitány ellen egy rendőr tett feljelentést még tavaly májusban, akit korábban menesztettek a testülettől, de egy bírósági döntés szerint jogtalanul. Több hónap után vették vissza beosztásába, de másnap Gergényi Péter áthelyezte egy másikba: fogdaőr lett .

Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője elmondta, hogy az ügyészség szerdán Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy ellen vádat emelt hatrendbeli szolgálati visszaélés vétsége miatt. Az ügyben érintett másik vádlott szintén egy nyugállományú rendőr. Egyrendbeli szolgálati visszaéléssel vádolják, bűnsegédként.

A főkapitányt nem csak egy, hanem több hasonló ügyben vádolják. Ügyvédje nem érti, miért. Gulyás Gábor azt mondta: megdöbbenéssel értesültek a sajtóból arról, hogy vádat emeltek, annál is inkább, hogy szerinte semmilyen törvénytelenséget nem követett el védence.
A szolgálati visszaélés akár két év börtönnel is büntethető.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!