Magyarország

2008.03.16. 10:01

Nő a HIV fertőzöttek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

<p>Nyíregyháza - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében évek óta növekszik a HIV fertőzöttek és a szifiliszesek száma, az orvosok szerint gyökeresen megváltozott a szexuális kultúránk.</p>

Nem ölhet meg a szerelem 

Norbert 20 éves. Vékony, nyúlánk fiú, első látásra pont olyan, mint bármelyik más társa. Találkozásunkkor picit szomorúnak tűnik, de látszik az arcán: lelke legmélyén már megbékélt valamennyire a fennálló helyzettel. Norbert ugyanis HIV-fertőzött.

Állandó, de mindig más

– Az Együtt Egymásért Egyesület tagja vagyok, amely évek óta szervez HIV- szűréseket – kezdi Norbi. – Tavaly októberben úgy döntöttem, jó példát mutatok, ezért vállaltam – sok más munkatárssal együtt – a vérvételt.

Már akkor éreztem, hogy baj van, amikor ismételni kellett a tesztet. Január 2-án tudtam meg a hírt, miszerint véremben HIV vírust találtak. Számítottam erre, de nem pont a HIV-re gondoltam, hanem más, nemi úton terjedő betegségre – fogalmazott a fiú.

Elmondása szerint tavaly nyáron volt egy alkalmi kapcsolata, amelyben nem védekezett. – Nem sokszor megyek bele ebbe a játékba, mindössze kétszer volt alkalmi kapcsolatom, igaz úgy, hogy mellette állandó partnerem is volt – tette hozzá.

Bár beteg, az életét ugyanabban a mederben terelgetné tovább, de emellett állandó ellenőrző vizsgálatokon kell részt vennie. – Mivel még a betegség kezdeti stádiumában vagyok, nem kell szednem gyógyszereket.

Három havonta kell vérvételre járnom, gyógyszerekre is csak abban az esetben lesz szükség, ha súlyosbodik az állapotom, remélem, ezt hosszú ideig ki tudom még tolni.

Szüleim, testvéreim nem tudják, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenvedek, de nem is akarom nekik elmondani, egyedül a barátok, és az egyesület tagjai azok, akikkel ezt meg tudom beszélni. Éreztették velem azt, hogy nem vagyok egyedül – vallja be Norbi.

Nyíregyházán a vérbaj is nagy baj

– Szerencsére Szabolcs–Szatmár–Bereg megyében nem nagy a HIV fertőzöttek száma, jelenleg 14 emberről tudunk, ami viszonylag alacsonynak mondható – mondja dr. Együd Katalin szakorvos, a nyíregyházi Bőr–és Nemibeteggondozó Intézet vezetője.

– A szifiliszes megbetegedések terén viszont Nyíregyháza előkelő helyen áll: Budapest után második legfertőzötteb góc az országban. Sajnos már idén is vannak szifiliszeseink, holott a 80-as évek közepén nem tudtam diagnosztizálni egyetlen ilyen megbetegedést sem – mondja a szakember.

A betegség nem válogat: érinti a fiatalokat, akik között a monogámia nem túl ismert fogalom, hiszen korán kezdik a szexuális életet, rövid időközönként váltogatják partnereiket, az elmúlt években ráadásul növekedett a homoszexuális fiatalok száma, akik divatnak, „sikknek” tartják a nemi érintkezés ilyen formáját.

Aggasztó az is, hogy egyre több nő betegszik meg nemi úton terjedő betegségekben, valamint nagyobb lett a biszexek aránya is. – A másik veszélyeztetett csoport a romák, hiszen náluk lazábbak az erkölcsök, nagyon korán kezdik, hamarabb házasodnak, a védekezés formáit kevesen ismerik közöttük – mondja.

Általában nagy a tájékozatlanság a nemi úton terjedő betegségekkel szemben, ennek oka, hogy nem érett a szexuális kultúránk. – Később komoly gondok származhatnak ebből, az emberek nem ismerik fel, hogy a szűrés lehetőségével, valamint az önmegtartóztatással, a partner iránti hűséggel sokat tehetnek nemi egészségük megőrzéséért – összegez a szakorvos.

Tabutémák

– Hiába szervezünk prevenciós programokat, ingyenes szűréseket, az emberek még mindig tabutémaként kezelik a nemibetegségeket, és kiközösítik maguk közül a betegeket – fogalmazza meg a problémákat egy szuszra Stankóczi László, az Együtt Egymásért Egyesület elnöke.

Norbi esete a példa, ilyen bármikor, bárkivel megtörténhet, elég csak egy félrelépés, egy átmulatott éjszaka, máris a nemibeteg-gondozó székén üldögélhet az illető.

– Megpróbáljuk a legveszélyeztetettebb célközönséget, a 12 és 20 év körülieket megszólítani: különböző anoním előadásokat szervezünk, a nagyobb gyermekközpontokban lebonyolítottuk a Védd Magad! akciónkat is, óvszerosztásokat és kérdőívezést is kezdeményeztünk – mondja Asztalos Attila, az egyesület alelnöke.

– Segítséget nem senkitől sem kapunk, csak ígéreteket, pedig a megoldás már csak karnyújtásnyira van. „Le kell húznunk” a szifiliszes megbetegedéseket, ezért kellene hivatalos részről bármilyen segítség, támogatás – tette hozzá.

További problémát jelent a szűrésen megjelentek viszonylag kis száma, ezért az egyesület szeretne figyelemfelhívó akciókat is szervezni.

– Egy AIDS-gála terve már megszületett bennünk, melyet reméljük, hogy a közeljövőben meg tudunk rendezni, de emellett továbbra is kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy minden támogatást megadjunk azoknak, akik ilyen problémával hozzánk fordulnak, megbíznak bennünk.

- Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik