Magyarország

2008.03.04. 15:12

Klímaváltozási kihívásokról tárgyalt a parlament

<p>Magyarország vállalja, hogy 2020-ig 18 százalékkal csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását - mondta Fodor Gábor, környezetvédelmi miniszter a parlamentben kedden.</p>

Ezzel együtt azt is vállaljuk, hogy növeljük a megújuló energiaforrások arányát - tette hozzá a miniszter. A Ház kedden tárgyal a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát meghatározó javaslatról.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a 2020-ig 20 százalékkal csökkenti a globális felmelegedéshez jelentősen hozzájáruló káros anyagok kibocsátását.

Magyarországon jelenleg a felhasznált energia 4,5 százaléka származik megújuló forrásból, az európai és a magyar stratégia értelmében is ezt 2020-ig 13 százalékra kell növelni - mondta Fodor Gábor.

Fodor Gábor a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra való megfelelő reagálást a legfontosabb belpolitikai kérdésnek nevezte. Felmérésre hivatkozva azt mondta: a magyarok kétharmada tisztában van azzal, hogy jelentősek az éghajlatváltozással együtt járó problémák. Ugyancsak a lakosak kétharmada gondolja úgy: a politikai döntéshozók nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel a súlyának megfelelően.

Szerinte a klímaváltozás leküzdése nemzeti érdek, amely gazdasági és környezetvédelmi szempontból is igen jelentős az ország számára.

Az Európai Bizottság januári javaslata szerint a 27 uniós tagállamnak együttesen 20 százalékkal kell csökkentenie az üvegházgázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez azonban országonként változik, Magyarországnak 18 százalékkal kell csökkentenie a káros gázok kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!